Guvernul ar trebui să dubleze măsurile de reducere substanţială a cheltuielilor bugetare, ca procent din PIB, prevăzute în strategia fiscal-bugetară pentru anii 2011-2013, consideră Consiliul Fiscal.

Nesustenabililatea cheltuielilor bugetare, atât ca dimensiune, cât şi ca structură (o pondere nesustenabilă a cheltuielilor sociale), împreună cu dificultăţile inerente întâmpinate deja în 2009 si 2010 în ajustarea cheltuielilor bugetare, reclamă ca ajustarea deficitului bugetar să se facă printr-un mix echilibrat şi realist de măsuri, preponderent pe partea de cheltuieli, dar şi parţial pe partea de venituri bugetare, se arată într-un comunicat al CF.

Consiliul Fiscal recomandă adoptarea unor măsuri concrete şi hotărâte de îmbunătăţire a colectării taxelor (în special prin combatarea evaziunii fiscale şi a contrabandei), de extindere a bazei de impozitare, de eliminare a excepţiilor de la taxare, de fiscalizare a zonelor încă nefiscalizate ale economiei, de accelerare a procesului de creare a cadrului legislativ pentru implementarea metodelor indirecte de impozitare a marilor averi, şi luarea în considerare a posibilităţii alinierii la standardele europene a redevenţelor pentru exploatarea resurselor naturale, foarte mici în acest moment în comparaţie cu media europeană.

În plus, veniturile nefiscale ar putea fi crescute şi printr-o mai bună administrare a activelor aflate în proprietatea statului, incluzând aici şi folosirea fondurilor europene în vederea ameliorării eficienţei exploatării acestora.

Strategia fiscal bugetară ignoră problema arieratelor

Consiliul consideră că Strategia pe 2011-2013 nu acordă suficientă atenţie problemei arieratelor, problemă devenită deja cronică, cu impact puternic negativ asupra mediului privat. Deşi strategia include unele măsuri de natură să prevină acumularea de noi arierate, documentul ar trebui să conţină o secţiune care să detalieze situaţia curentă a arieratelor şi să ofere termene şi măsuri clare privind eliminarea stocului existent.

De asemenea, Consiliul fiscal consideră că există riscuri semnificative la adresa atingerii ţintelor de deficit bugetar în perioada acoperită de strategie (SFB), riscuri a căror materializare ar face ca datoria publică să crească mai rapid decât se anticipează.

Un eventual eşec în procesul de ajustare a facturii sociale ar conduce la o creştere rapidă şi nesustenabilă a datoriei publice, cu efecte negative asupra generaţiilor viitoare. În acest sens, este necesară o analiza detaliată a riscurilor aferente ţintelor fiscale, atât a celor ce ţin de mediul economic intern (cum ar fi de exemplu prelungirea recesiunii economice), cât şi a celor ce ţin de contextul internaţional.

De asemenea, Consiliul Fiscal consideră că Guvernul ar trebui să aibă un plan de măsuri alternative în cazul în care aceste riscuri se materializează.