Mult-aşteptata privatizare a producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi mai are un hop de sărit: Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie asupra companiei şi distribuitorilor săi, într-un moment în care situaţia managementului este incertă.

Cel puţin 12 distribuitori ar putea fi investigaţi de Consiliul Concurenţei în dosarul deschis pe piaţa medicamentelor antibacteriene pentru uz sistemic, urmărind o posibilă încălcare a legii concurenţei de către producătorul Antibiotice Iaşi şi distribuitorii acestuia. Organizaţiile implicate sunt reţinute în ceea ce priveşte declaraţiile publice pe perioada anchetei, însă reprezentanţii Consiliului Concurenţei au menţionat că vor fi investigate doar acele companii care distribuie medicamente din această clasă. Un număr de 12 companii au distribuit anul trecut peste 96% din medicamentele producătorului ieşean, o cotă de 50% fiind deţinută de Pharma Iaşi, Relad şi A & A Medical Bucureşti. Pe lista distribuitorilor cu care Antibiotice lucrează şi care ar putea fi investigate de Consiliul Concurenţei, se mai află nume precum Montero, Mediplus, Polisano şi Pharmafarm Cluj.

Legea nu prevede un termen până la care Consiliul Concurenţei trebuie să adopte o decizie, durata investigaţiei variind de la caz la caz. De exemplu, investigaţiile efectuate pe piaţa insulinei şi pe piaţa produselor pentru dializă, declanşate în luna iulie 2005 şi, respectiv, septembrie 2005, au fost finalizate în luna martie a acestui an.

Investigaţia a fost iniţiată în urma unei plângeri înaintate de un distribuitor, fiind independentă de procesul de privatizare a Antibiotice. „Nu putem să facem public numele celui care a depus plângerea. Acesta ne-a solicitat să nu îi publicăm numele şi avem această obligaţie“, a declarat vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Alexe Gavrilă.

Reprezentanţii Antibiotice au declarat că în perioada 9-10 aprilie a avut loc un control inopinat la sediul companiei şi că, în urma acestuia, inspectorii au ridicat o serie de documente care ulterior vor fi analizate în vederea soluţionării plângerii depuse.

„Managementul companiei este deschis la orice solicitare din partea organelor de control şi aşteaptă decizia acestora“, au mai declarat oficialii companiei, fără să comenteze informaţia conform căreia preşedintele Consiliului de Administraţie, Ioan Nani, va fi schimbat din funcţie.

„Ştiu sigur că va fi schimbat, pentru că Nani a avut tupeul să spună că nu s-au respectat procedurile privind privatizarea fabricii“, a declarat, săptămâna trecută, deputatul Petru Movilă (PD-L), care ocupă şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor. Informaţia nu a fost însă nici confirmată, dar nici infirmată de AVAS.

Distribuitorii de Antibiotice

Produse ce totalizează 96% din vânzările companiei ieşene sunt distribuite de 12 companii, primele trei cumulând o cotă de 50%. Cele patru procente rămase sunt împărţite între mai multe companii, în funcţie de licitaţiile câştigate de fiecare.

1  Pharma Iaşi
2  Relad Bucureşti
3  A & A Medical Bucureşti
4  Montero Bucureşti
5  Mediplus Bucureşti
6  Polisano Sibiu
7  A.D.M. Bucureşti
8  Farmexpert Bucureşti
9  A & G Bucureşti
10  Dita Bucureşti
11  Romfarmachim Bucureşti
12  Pharmafarm Cluj