Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi de 15,20 milioane de euro anul trecut, cea mai mare amendă fiind aplicată unui grup format din 7 companii de pe pieţele serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră a navelor maritime. Acestea au fost amendate cu 4,9 milioane de euro pentru înţelegeri şi abuz. 

A doua cea mai mare amendă a încasat-o Porta KMI România şi alţi 24 de distribuitori pentru că au stabilit preţurile de revânzare sau cotele de adaos comercial. Amenda a fost de aproximativ 3,3 milioane euro. Top trei este încheiat de Ariston Thermo şi 15 distribuitori care au primit o amendă de 2,9 milioane euro pentru fixarea preţurilor de revânzare. 

În total anul trecut au fost sancţionate 119 companii/asociaţii, dintre care 93 au recunoscut că au încălcat legea şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. La sfârşitul anului Consiliul Concurenţei avea în derulare 34 de investigaţii de încălcare a legii, cu 15% mai puţine faţă de finalul anului 2015. Dintre investigaţii, 41% vizau înţelegeri de tip cartel. Tot anul trecut au fost organizate 13 acţiuni de inspecţie inopinată la 68 de sedii şi puncte de lucru. 

Consiliul Concurenţei nu a pierdut niciun proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 2016, pentru al doilea an consecutiv. 

Cinci anchete sectoriale au fost declanşate anul trecut, faţă de niciuna în 2015, care analizează: piaţa exploatării resurselor de ape minerale naturale din România, piaţa drepturilor de autor şi drepturi conexe, piaţa serviciilor bancare de retail, sectorul producţiei şi comercializării cimentului, comerţul electronic – componenta referitoare la strategiile de marketing.