Luminiţa Odobescu a fost prezentă luni, 22 august, la „Iniţiativa Kiev”. Astfel, unul dintre cei mai importanți diplomați români a reiterat sprijinul României pentru „independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în graniţele recunoscute la nivel internaţional” în cadrul unui eveniment deosebit de important.

Consilierul prezidenţial al președintelui Klaus Iohannis a vorbit la reuniunea „Iniţiativa Kiev” despre ajutorul pe care România îl poate oferi, evidenţiind interesul ţării noastre de a participa la reconstrucţia Ucrainei în perioada următoare.

„Am participat astăzi, la Kiev, la invitaţia părţii ucrainene, la reuniunea la nivel înalt intitulată „Iniţiativa Kiev”, alături de Şeful Oficiului Preşedintelui Ucrainei şi de omologii din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria. Am abordat subiecte legate de invazia Federaţiei Ruse, inclusiv o evaluare strategică la şase luni de la declanşarea războiului, aspecte vizând integrarea europeană şi euro-atlantică a Ucrainei, precum şi sprijinul acordat statului vecin de comunitatea internaţională în multiple domenii”, a scris, luni, pe Facebook, consilierul prezidențial Luminiţa Odobescu.

România va oferi sprijin Ucrainei pentru reconstrucția țării

Consilierul prezidenţial a menţionat că, în cadrul reuniunii, a reiterat „sprijinul României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în graniţele recunoscute la nivel internaţional”, şi a subliniat contribuţia semnificativă a ţării noastre în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei, pe plan politic, umanitar, economic, inclusiv în diminuarea riscurilor legate de securitatea alimentară.

„Împreună cu omologii mei, am evidenţiat sprijinul pentru Ucraina în cadrul Uniunii Europene şi NATO, în special pentru promovarea aspiraţiilor europene ale acestui stat şi stimularea susţinerii politice, care trebuie reflectată, totodată, şi prin sprijin tehnic. De asemenea, am exprimat interesul României de a participa la reconstrucţia Ucrainei”, a punctat diplomatul în cadrul mesajului transmis pe Facebook după evenimentul din Ucraina.

Luminița Odobescu, ambasador și diplomat de carieră, este Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, din anul 2015.  În toamna anului 2021 Excelența Sa a acordat un interviu în exclusivitate Capital.ro ce poate fi citit aici.

„În viața unui diplomat și, mai ales, în viața unui ambasador, sunt foarte multe provocări. Aș începe cu cea mai recentă dintre ele – pandemia de Covid, care ne-a afectat pe toți, atât din punct de vedere profesional, cât și, bineînțeles, personal. Știm cu toții: întregul sistem sanitar, întreaga economie, înseși raporturile sociale au fost grav perturbate, fiind nevoie de o adaptare rapidă, pe toate planurile și de un efort susținut, zi de zi, pentru a ne recalibra”, a explicat înaltul diplomat.