Consilierii General Motors (GM) recomandă conducerii grupului american să analizeze opţiunea păstrării controlului companiei germane Opel şi să ceară ajutor financiar din partea altor state europene decât Germania, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Noua conducere a GM, dominată de directori numiţi după preluarea grupului auto de către statul american, reanalizează decizia foştilor manageri de a vinde Opel pentru a salva compania germană de la faliment.

Situaţia Opel, companie care asigură o prezenţă importantă a GM pe pieţele auto din Europa şi Rusia, s-a îmbunătăţit în urma programelor guvernelor europene de susţinere a industriei auto prin acordarea de prime de casare la înlocuirea autovehiculului vechi cu unul nou.

GM nu a decis, vineri, să susţină oferta companiei canadiene Magna de preluare a Opel, aşa cum era de aşteptat, şi a cerut informaţii guvernului german despre sprijinul financiar de stat disponibil în cazul vânzării constructorului auto către fondul de investiţii RHJ.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut, duminică, ca GM să ia „urgent” o decizie în privinţa vânzării Opel, pentru a asigura viitorul constructorului auto german, iar mai mulţi politicieni au cerut Statelor Unite să intervină pentru susţinerea tranzacţiei, ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, contactând, în acest scop, administraţia americană.

SURSA: Mediafax