„Japonia a furat aceste insule în 1895, spre finalul războiului chino-japonez şi a forţat guvernul chinez să semneze un tratat inegal pentru a-i ceda aceste teritorii”, a afirmat ministrul, de la tribuna ONU, adăugând că aceste insule sunt „parte integrantă din teritoriul chinez încă din antichitate”.

„Aşa-zisa achiziţie (a insulelor), precum şi celelalte acte unilaterale întreprinse de guvernul japonez reprezintă o gravă încălcare a suveranităţii chineze”, a adăugat el, vorbind despre acte „ilegale, nule şi fără valoare”.

„Cerem cu fermitate părţii japoneze să înceteze imediat orice act care aduce atingere suveranităţii teritoriale a Chinei, să-şi corecteze erorile prin acţiuni concrete şi să revină la calea unei rezolvări prin negociere”, a mai spus şeful diplomaţiei chineze.

China este iritată de refuzul Japoniei de a reveni asupra deciziei sale recente de a naţionaliza insulele din această regiune maritimă revendicată de cele două puteri asiatice. Micul arhipelag este numit Diaoyu de China, în timp ce Japonia foloseşte denumirea de Senkaku.

Premierul japonez Yoshihiko Noda a declarat miercuri la ONU că nu există „niciun compromis” posibil cu China privind suveranitatea insulelor Senkaku.

Noda a spus că Beijingul a interpretat greşit problemele aflate în joc şi a cerut încetarea atacurilor împotriva intereselor japoneze în China.

Sursa: Agerpres