Producătorii de legume care fac parte din Uniunea Salvăm Ţăranul Român solicită Guvernului prelungirea programului Tomata până la data de 15 iulie, argumentând că în acest an cultivatorii s-au confruntat cu condiţii dificile, respectiv îngheţ târziu de primăvară, temperaturi scăzute în mai şi la începutul lunii iunie iar cantitatea de tomate ce trebuie valorificată a crescut, transmite Agerpres.

„Uniunea Salvăm Ţăranul Român vă solicită prelungirea urgentă a programului Tomata până pe data de 15 iulie avându-se în vedere condiţiile climatice dificile cu care s-au confruntat cultivatorii de tomate din spaţii protejate, amplificată şi de situaţia COVID -19. (…) Concluzionăm că luna mai şi începutul lunii iunie a avut parte de temperaturi deosebit de scăzute pentru această perioada a anului, lucru care a afectat în mod serios cultura de tomate în spaţii protejate, mai ales prin fenomenul de avortare a florilor şi slaba polenizare. Acest lucru afectează şi cantitativ producţia, pierzându-se o inflorescenţă din 3, generând pierderi de peste 30% din producţia aşteptată. Pentru a recupera, cultivatorul lasă şi o a patra inflorescenţă, dar care nu va putea fi recoltată până la 15 iunie, termenul prevăzut de Schema de ajutor de minimis pentru tomate”, se precizează într-un comunicat al Uniunii Salvăm Ţăranul Român, remis marţi Agerpres.

Potrivit aceleiaşi surse, culturile de tomate din acest an au fost afectate şi de fenomenul de îngheţ târziu de primăvară.

Fermierii mai argumentează că în anul 2020 faţă de anii anteriori a crescut cu 50% cantitatea de tomate de trebuie valorificată de către producătorii înscrişi în program, fiind necesară comercializarea a minim 3 kilograme de tomate pe metru pătrat, însă termenul de valorificare a rămas tot 15 iunie.

În judeţul Olt sunt înscrişi în programul Tomata peste 5.600 de fermieri.