UPDATE:
Astăzi a avut loc comitetul politic al proiectului Nabucco, la Viena, unde participă reprezentanţii guvernamentali Nabucco din ţările de tranzit.

Comitetul Politic Nabucco a confirmat sprijinul politic deplin pentru proiectul conductei de gaze Nabucco şi pentru Acordul Interguvernamental existent, asigurând astfel încrederea investitorilor şi producătorilor. La reuniune au participat comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borisov, miniştrii responsabili de portofoliile energiei din Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia precum şi acţionarii Nabucco.

Comitetul a confirmat că actualul cadru legal şi de reglementare pentru proiectul Nabucco este aplicabil conform Acordului InterGuvernamental (InterGovernmental Agreement – IGA), Acordului de Sprijin al Proiectului (Project Support Agreement – PSA) existente precum şi pentru proiectul cu punct de plecare la graniţa bulgară. La întâlnire a participat ministrul Industriei şi Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, care a făcut o prezentare a evoluţiei proiectului din perspectiva producătorului.

“Comitetul Politic reconfirmă sprijinul politic, legal şi de reglementare de care se bucură Nabucco. Acest angajament este un factor crucial care face ca Nabucco să fie cel mai avansat proiect de conductă din Coridorul Sudic, foarte atractiv pentru participanţii la piaţă din toată Europa şi din Turcia, pentru furnizorii de gaze, pentru investitori şi sponsori. Reducem riscurile şi maximizăm o solidă protecţie juridică. Salutăm acest mesaj de sprijin şi aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu statele implicate pentru a asigura libertatea de alegere şi securitatea energetică pentru consumatorii europeni”, a arătat Reinhard Mitschek, Directorul Executiv al Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Într-o teleconferinţă cu jurnaliştii, Reinhard Mitschek a declarat, după reuniunea Comitetului Politic Nabucco, că s-au derulat negocieri detaliate cu privire la intrarea Shah Deniz II în proiect.

"Am avut negocieri foarte detaliate şi constructive cu Shah Deniz II. Acţionarii Nabucco au oferit părţi din acţiuni partenerilor Shah Deniz să intre în Nabucco. Suntem foarte aproape de un acord cu consorţiul. Săptămâna viitoare vom avea negocieri cu Shah Deniz în Londra, iar peste încă o săptămână în Viena. Nu vreau să intervin în aceste negocieri anunţând detalii comerciale", a spus Mitschek.

El a adăugat la sfâşitul acestei luni vor putea fi oferite mai multe detalii cu privire la negocierile cu Shah Deniz.

Consorţiul Shah Deniz II a semnat deja un acord de finanţare cu Trans-Adriatic pipeline (TAP), rivalul sudic al Nabucco, iar obţinerea unei participaţii la Nabucco este văzută ca fiind o condiţie vitală pentru desemnarea acestui proiect ca ruta pentru livrarea gazelor naturale din Azerbaidjan în Europa, informează Agerpres.

“Este vorba de discuţii foarte concrete”, a declarat luni Reinhold Mitterlehner, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor energiei din ţările prin care ar urma să treacă conducta Nabucco. Mitterlehner a adăugat că o decizie cu privire la care conductă va fi aleasă de partenerii consorţiului Shah Deniz II este aşteptată în primul trimestru al anului următor.

Directorul OMV, Gerhard Roiss, a subliniat că Nabucco este “important atât pentru Austria cât şi pentru Europa”, deoarece Europa are nevoie de mai multe gaze naturale şi în acelaşi timp trebuie să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc. Roiss a adăugat că nu există discuţii referitoare la retragerea Mol din proiectul Nabucco. “Nu avem semnale că MOL ar vrea să renunţe la statutul de acţionar”, a spus Roiss. Indiferent care din cele două conducte va fi aleasă, consorţiul care exploatează zăcământul Shah Deniz II ar urma să livreze anual 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale Europei.

Proiectul Nabucco este un consorţiu din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Proiectul are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care, în momentul de faţă, este dependentă de Rusia.

Proiectul iniţial Nabucco prevedea construirea unei conducte cu o lungime de 4.000 de kilometri care să permită transportul de gaze naturale din regiunea caspică în Europa şi reducerea dependenţei de importurile ruseşti. Nabucco West este o versiune prescurtată a proiectului iniţial, care prevede construcţia unei conducte care să facă legătura între Austria şi graniţa dintre Turcia şi Bulgaria. În luna iunie a acestui an, consorţiul care dezvoltă zăcământul – Shah Deniz – a selectat Nabucco West ca singura opţiune pentru posibilul export al gazelor naturale produse la Shah Deniz către Europa Centrală, iar decizia finală cu privire la ruta de export este aşteptată în 2013. Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

Citeşte şi: Gazprom inaugurează al doilea tronson al gazoductului Nord Stream şi intenţionează să mai facă alte două linii