Intarzierea ratificarii tratatului de aderare de catre parlamentele tarilor membre sau activarea clauzei de salvgardare ne-ar putea arunca in echipa cu Croatia, superioara noua si bulgarilor la capitolul competitivitate.

“Daca nu erau teatru de razboi, fostele state iugoslave aderau demult la Uniunea Europeana. Sunt mai competitive chiar decat unii dintre membrii fondatori ai Uniunii”, ne declara recent fostul ministru croat al integrarii europene. S-a adeverit ca nu exagera. La cum se profileaza in acest moment jocurile politice din grupurile parlamentare europene crestin-democrat si socialist, la ecourile provenite din cancelarii europene importante pe harta ratificarii tratatului de aderare al Romaniei si Bulgariei, reflectate in presa occidentala de o vreme incoace, probabilitatea regasirii Croatiei, la linia de finis a aderarii, alaturi de noi si de bulgari este ridicata. Ar insemna ca o tara care a deschis negocierile de aderare acum trei luni de zile sa ajunga din urma, in 2007 sau 2008, state aflate in cursa de cel putin sapte sau opt ani.

Platim pretul reformelor amanate

“Aceasta nu inseamna ca romanii sunt incapabili, ci reflecta conditii istorice, politice concrete si structuri ale economiei diferite, din cauza carora avem probleme la capitolul competitivitate”, comenteaza Mihai Moia, analist in domeniul afacerilor europene in cadrul Institutului European din Romania, iar indicatorii competitivitatii economiei romanesti confirma aceasta opinie. Primul, costul fortei de munca, arata ca noi si vecinii de la sud de Dunare lucram pentru cei mai putini bani, din grupul fostelor state comuniste, in timp ce croatii se situeaza pe undeva pe la mijlocul clasamentului. Angajatul roman este platit lunar cu 24% din salariul croatului, iar cel bulgar, cu 19%. Ar putea fi un avantaj competitiv major si o buna vreme a si fost. Totusi, expectatiile optimiste ale guvernelor post-decembriste vizavi de atractivitatea fortei de munca ieftine si calificate pentru investitorii straini nu s-au confirmat. Intarzierile in restructurarea economiei si privatizarea activelor au determinat, printre altele, scaderea productivitatii la o treime din media europeana. Este adevarat, stam mai bine decat bulgarii la productivitatea muncii in industrie, dar mai prost decat croatii. Performanta relativa din industrie este contracarata de existenta sectorului agricol imens, nerestructurat.


Importurile, un alt indicator important al competitivitatii, ne sunt defavorabile ca structura si dinamica. Intre anii 1996 si 2004, acestea au cunoscut cele mai inalte rate ale cresterii in regiune, 87% in cazul Romaniei si 51% in cel al Bulgariei, fata de doar 15% pentru Croatia.


Romanii au cumparat mai ales bunuri de larg consum (56,8%), le fel si bulgarii (53,8%). Croatii s-au orientat preponderent catre masini si utilaje, sub 40% din importuri fiind bunuri de larg consum.
Potentiala aderare a Romaniei la Uniunea Europeana intr-o formatie de trei tari, dintre care una “proiectata” deja dupa modelul statelor membre, nu schimba cu nimic datele problemei in ceea ce ne priveste. Reformele economice reale si construirea statului de drept raman prioritare, iar compania unei tari mici si extrem de dinamice, cum este Croatia, care a depasit momente istorice dificile, nu poate fi decat un stimulent.



“Salariile mici nu mai sunt demult un punct de atractivitate pentru investitori. Romania este fortata sa-si restructureze economia si sa stabileasca prioritati de dezvoltare.”

Mihai Moia,

analist in domeniul afacerilor europene, Institutul European din Romania





Piata muncii nu face cu ochiul investitorilor

• Salarii mici

Salariul mediu lunar brut in Romania este de 180 de euro. Cel incasat de angajatul bulgar este de 140 de euro. Inseamna 19% din ceea ce incaseaza angajatul croat, in cel de-al doilea caz, si 24% in primul.

• Productivitate scazuta

Productivitatea pe persoana angajata este de 29% din media europeana in Romania si de 31% in Bulgaria. Valoarea totala adaugata creata de angajatul roman este 33% din cea a Croatiei.

• Angajatorii cei mai impovarati din regiune

Angajatorul bulgar acopera 75% din contributiile sociale, urmat de cel roman cu 66%. Croatia este singura tara in care partea angajatorului este mai mica decat cea a angajatului, 46%.