Metoda: Programarea Neuro Lingvistica este ultima moda in materie de afirmare a individului

Maestrii in NLP (Programare Neuro Lingvistica) spun ca emotiile si atitudinile oamenilor pot fi influentate semnificativ prin intermediul limbajului. Increderea si respectul de sine sunt elementele de baza asupra carora ei intervin prin intermediul tehnicilor specifice de NLP, pentru a ne ajuta sa ne schimbam viata.



De foarte multe ori, ne intrebam de ce unii oameni au succes, iar altii nu. Diferenta este data de propriile prejudecati, de barierele pe care le inaltam singuri in calea succesului. “Premisa de baza a programarii neurolingvistice – explica Daniel Biris, psihoterapeut si trainer NLP – este relatia dintre constiinta si realitate, raportul dintre elementele mentale, emotionale si corporale care intervin in construirea trairilor noastre. Utilizam cuvintele si frazele pentru a ne crea o reprezentare interna, subconstienta, a realitatii. Aceasta isi are originea in senzatiile si perceptiile oferite de exterior, dar identificate si clasificate in functie de experientele noastre anterioare. Atunci cand cuvintele cu care operam si/sau logica frazelor in care le includem nu sunt corecte, aceasta constructie mentala este eronata, iar actiunile noastre (comportamentele) nu sunt adecvate.”


De aici pana la probleme grave, existentiale, nu este decat un pas, pentru ca, asa cum spune o zicala foarte simpla, dar tot pe atat de plina de semnificatii, “De ce te temi, nu scapi”. Mintea este cea care ne poate genera aceste “profetii ale auto-implinirii”. Specialistii in NLP ne pot ajuta sa aducem toate aceste probleme ale mintii la suprafata, pentru a le modifica sau “reprograma”, punandu-ne la dispozitie instrumente care ne permit sa ne atingem obiectivele si sa descoperim resurse, calitati nebanuite, prin autocunoastere. Aceste calitati le aducem pe platforma constientului si apoi le folosim cu scopul de a schimba comportamentul fata de alte persoane din mediul nostru inconjurator, de a avea succes in comunicare, de a ne modifica in bine viata. Viata personala, viata profesionala, relatiile cu toti cei cu care o impartasim, intr-un fel sau altul.







Ronald Amsler: “Modul in care cineva foloseste cuvintele ne spune multe despre felul in care gandeste”

Capital: Cand ati descoperit NLP-ul si ce v-a determinat sa aprofundati domeniul?


Ronald Amsler: In 1985, am primit din greseala o confirmare de participare la un curs la care nu ma inscrisesem. M-am dus sa vad despre ce este vorba. Atunci, am descoperit, din intamplare, NLP-ul. Cursul de weekend a fost extrem de interesant, asa ca am inceput sa citesc si sa ma documentez in acest domeniu. Interesul venea si pe fondul activitatii. Eram profesor intr-o institutie privata si lucram cu oameni din top management, pe care incercam sa-i ajut sa invete rapid o limba straina. Am incercat foarte multe tehnici si eram atras de fiecare tehnica nou-aparuta.



Capital: Cat a durat formarea in NLP?


Ronald Amsler: Intrucat aveam multi bani pe vremea aceea, am scris, in Statele Unite, creatorilor metodei, Richard Bandler si John Grinder, si am inceput sa fac traininguri cu ei. In 1988 am devenit master si trainer certificat de John Grinder, in 1990 trainer certificat de Richard Bandler, iar ulterior, am participat sau am fost asistent la cursurile Richard Bandler, Tad James, Chris Hall, Robert Dilts si altii. si in prezent continuu sa particip la cursuri, asa incat nu pot spune ca formarea mea s-a incheiat. Lucrez la noi sisteme de dezvoltare a NLP si, la fiecare trei-patru ani, creez noi modalitati de a prezenta NLP.



Capital: In Romania, ati venit pentru a sustine un program NLP cu aplicatie in domeniul vanzarilor. Tehnicile NLP difera in functie de domeniul abordat?


Ronald Amsler: Tehnicile si abilitatile care sunt invatate intr-un curs de NLP dedicat vanzarilor, sa zicem, pot fi dupa aceea utilizate si in relatia cu colaboratorii, cu sefii, in relatiile de familie. Acestea se imbunatatesc, devin mai simple.



Capital: Ati simtit beneficii, schimbari in viata profesionala si personala dupa ce ati inceput sa urmati cursurile de NLP?


Ronald Amsler: Mi-am schimbat complet viata. Inainte sa fac aceste cursuri, duceam un fel de viata dubla. Eram profesor si cantam intr-un grup. Eram chitarist in cadrul formatiei HERTZ, cu care am facut multe turnee. Imi placea sa calatoresc si ma bucuram foarte mult de viata. Dupa aceea am fondat Institutul NLP din Z