”Sursa epidemiei provocate de E.coli nu se cunoaşte încă. Aceasta este o prioritate pentru stoparea crizei sanitare şi redobândirea încrederii consumatorilor. În acelaşi timp, o prioritate este şi a ajuta producătorii de legume cât mai rapid posibil. Ei au nevoie de sprijin acum. Sper că planul de urgenţă va fi acceptat de către statele membre marţea viitoare, ceea ce va permite deblocarea primelor ajutoare rapide (în luna iulie)”, a spus Cioloş.

După reuniunea de urgenţă a miniştrilor europeni ai agriculturii, desfăşurată marţi la Luxemburg, şi a unei întâlniri a comisarului european Dacian Cioloş cu experţi din ţările membre, executivul UE a decis extinderea planului de urgenţă la alte două produse – dovlecei şi ardei – pe lângă cele trei produse incluse iniţial în plan – castraveţi, tomate şi salată verde.

”Am decis, de asemenea, sporirea nivelului de compensaţii, care va fi de 50% din preţul de referinţă al produselor vizate pentru ansamblul producătorilor care fac sau nu parte dintr-o organizaţie. Producătorii ce fac parte dintr-o organizaţie au acces la alte mecanisme, ceea ce le va permite să aibă până la 70% din compensaţii (programe operaţionale). În total, în perspectivă imediată, vom avea un buget de 210 milioane de euro. Acest pachet ne va permite să facem faţă cererilor de indemnizaţii pentru perioada 26 mai – 30 iunie”, a adăugat reprezentantul CE.

Fondurile vor fi accesibile tuturor producătorilor, prin intermediul organizaţiilor de producători sau al agenţiilor naţionale de plăţi dacă statele membre doresc acest lucru. ”Facem tot ce putem în cadrul instrumentelor de care dispunem astăzi şi al posibilităţilor financiare actuale. Este adevărat că nu suntem echipaţi pentru a face faţă acestui tip de criză. Va trebui să ţinem cont de acest lucru în cadrul reformei politicii agricole comune (PAC)”, a încheiat Dacian Cioloş.
SURSA: Agerpres