În cadrul dezbaterii din plenul PE asupra raportul Coelho privind aplicarea aquis-ului Schengen în România şi Bulgaria, Van Der Stoep a amintit de cazul zecilor de vameşi arestaţi în ultimele luni în ţara noastră şi a apreciat că ”România şi Bulgaria nu trebuie să adere nici acum, nici altă dată” la spaţiul Schengen.

Un alt eurodeputat, Timothy Kirkhope (Conservatorii şi Reformiştii Europeni), a afirmat că extinderea spaţiului Schengen nu trebuie făcută în mod pripit şi a estimat drept total depăşit mecanismul de evaluare actual. ”Trebuie fixate criterii care să vizeze criminalitatea orgnaizată şi corupţia, inclusiv în ţările deja membre Schengen”, a mai spus Kirkhope.

Raportul Coelho, ce va fi supus la vot miercuri în plenul PE, arată că cele două state au demonstrat că sunt suficient de pregătite pentru aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen într-o manieră satisfăcătoare. Documentul menţionează că, ”ţinând cont de rezultatele evaluărilor şi ale vizitelor de reevaluare necesare realizate de echipele de experţi, raportorul PE ajunge la concluzia că, ”deşi există unele chestiuni deosebite care vor necesita o informare periodică şi o urmărire pe viitor, acestea nu constituie un obstacol pentru deplina aderare a celor două state membre” la spaţiul Schengen.
SURSA: Agerpres