‘La ora actuală analizăm notificarea de ajutor de stat pentru Oltchim şi, de asemenea, notificarea privind intenţia statului român de a închide unele mine de cărbune care nu mai au posibilitatea de a funcţiona. Analizăm, în prezent, potenţialul ajutor acordat producătorilor de aluminiu şi oţel Arcelor Mittal şi Alro, prin intermediul unor tarife de electricitate reduse oferite de Hidroelectrica. Recent, am început să analizăm probleme ce ar putea reflecta un ajutor de stat în contractele încheiate de Hidroelectrica cu distribuitori de energie şi alţi clienţi industriali. Problema este că nu poţi oferi preţuri mai mici unor companii fără justificări clare’, a spus comisarul european pentru concurenţă.

De asemenea, Almunia a încurajat autoritatea de concurenţă din România să continue investigaţiile subliniind că un mediu concurenţial este cel mai important lucru pentru atragerea de investitori.

‘Cei care aplică Legea concurenţei trebuie să se asigure că toate companiile din România depun aceleaşi eforturi pentru a respecta reglementările europene în domeniu iar noua lege privind concurenţa este o ilustrare de aliniere la mediul european de concurenţă. Concurenţa este extrem de importantă pentru depăşirea crizei şi împlinirea aşteptărilor pozitive pe care le avem cu privire la perspectivele pozitive de creştere economică pentru viitorul apropiat’; a mai arătat Joaquin Almunia.

În încheiere, acesta a menţionat că CE analizează şi sectorul aviaţiei cu implicaţii şi în România, fiind vorba despre ajutoare de stat acordat aeroporturilor şi posibilul ajutor acordat operatorilor low-cost de pe piaţa aeriană din Europa.