"Așa cum președintele Juncker a spus din nou în discursul despre starea Uniunii, săptămâna trecută, în ceea ce privește Comisia, considerăm că Schengen ar fi mai puternic și toate țările ar avea de câștigat dacă România ar fi parte din Schengen", a spus Julian King, întrebat dacă România este pregătită să adere la acest spațiu de liberă circulație.

El a menţionat că nu a vorbit cu Tudorel Toader despre aderarea României la Schengen, însă acest subiect va fi abordat în cadrul întrevederii cu ministrul de interne, Carmen Dan.

Este foarte important o cooperare bine pusă la punct între statele member ale UE în combaterea terorismului, România nesuferind vreun atac terrorist direct, însă cetăţenii români au fost prinşi în astfel de evenimente în alte ţări.

"Am discutat importanța activității pe care o facem împreună în toată Europa pentru a combate terorismul, crima cibernetică, crimele grave și crima organizată. În aceste chestiuni, statele membre, autoritățile statelor membre, au fost în prima linie, dar, la nivelul Uniunii Europene, putem și trebuie să facem mai mult pentru a aduce o contribuție și a întări eforturile statelor membre și ale autorităților naționale de a contracara aceste provocări. România nu a suferit un atac terorist direct, dar cetățenii români, desigur, au fost prinși în atacuri în alte părți. Aceste provocări ne afectează pe toți. De aceea, este foarte important să avem o cooperare bine pusă la punct. Am discutat o serie de chestiuni practice care sunt pe agenda Consiliului de Afaceri Interne și Justiție pentru lunile în curs și am subliniat cât de important considerăm că este ca toate statele member să fie angajate în mod activ în aceste discuții", a declarat King, după întâlnirea cu Toader.

Comisarul european responsabil pentru Uniunea securităţii, Julian King, desăşoară, luni, o vizită oficială în România, unde se va întâlni cu premierul Mihai Tudose, miniştrii Justiţiei Tudorel Toader şial Afacerilor Interne, Carmen Dan. De asemenea, el va participa, împreună cu membrii comisiilor de specialitate ale Parlamentului, la o dezbatere pe tema Uniunii securităţii.

Potrivit unei informări transmise de Comisia Europeană, vizita comisarului Julian King mai include o vizită la Centrul Operațional de Coordonare al Poliției de Frontieră.

Temele ce vor fi abordate de către demnitarul european cu oficialii români se referă la evaluarea exhaustivă a politicilor de securitate a UE, lupta împotriva terorismului și implementarea legislației adoptate recent în acest domeniu, lupta împotriva radicalizării și protejarea spațiilor publice, precum și interoperabilitatea și schimbul de informații, a precizat Comisia Europeană.