„În ultimele zile, mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului, inclusiv Ministrul Finanţelor Publice şi Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat au încercat să acrediteze ideea că mediul de afaceri sprijină introducerea plăţii defalcate a TVA. Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) reiterează mesajul deja transmis public că mediul de afaceri nu este de acord cu această măsură. Considerăm că este excesiv de birocratică, va crea numeroase probleme atât mediului privat, dar şi companiilor cu capital de stat. Noul sistem privind plata defalcată a TVA va genera dificultăţi majore de flux de numerar, cu consecinţa necesităţii atragerii unor noi surse de finanţare, sau în cazuri nefericite, chiar cu intrarea în insolvenţă a agenţilor economici oneşti, disponibilizări, costuri mai mari ale serviciilor şi produselor finite, din cauza costului mai mare cu finanţarea. Produsele şi serviciile româneşti vor pierde din competitivitate pe pieţele locală şi globală şi economia va fi încărcată cu noi credite neperformante din cauza noului val de insolvenţe", se arată într-un comunicat al CDR resmis Agerpres. 

Totodată, CDR susţine că sprijină lupta împotriva evaziunii fiscale şi a făcut de multe ori propuneri şi sugestii în acest sens, dar modelul plăţii defalcate a TVA propus de Ministerul de Finanţe nu va conduce la atingerea acestui obiectiv. 

„Cu toate că în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă noul mecanism este prezentat ca o măsură de combatere a evaziunii fiscale, plata cu întârziere sau neplata la bugetul de stat a TVA declarată de un contribuabil nu constituie evaziune fiscală, conform legii. Mai mult, pentru combaterea situaţiilor privind neachitarea sumelor de TVA la termen sunt deja aplicate măsuri penalizatoare prin Codul de procedură fiscală, precum impunerea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere sau măsuri asiguratorii. În acelaşi timp, din interacţiunile şi experienţele din trecut şi în prezent, considerăm că Trezoreria şi ANAF sunt complet nepregătite din punct de vedere operaţional pentru această măsură", precizează reprezentanţii CDR. 

CDR reprezintă peste 40 de organizaţii de afaceri, camere de comerţ bilaterale (AmCham, Camera de Comerţ Germană, Camera de Comerţ Franceză), Romanian Business Leaders, Consiliul Investitorilor Străini, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, sau confederaţii patronale precum Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii sau Concordia. 

„Toate aceste organizaţii şi-au exprimat individual dezacordul faţă de introducerea acestei măsuri, inclusiv faţă de modul în care va fi aplicată şi, iată, o fac din nou, pe aceeaşi voce", precizează sursa citată. 

Coaliţia este o iniţiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliţiei contribuie voluntar cu resursele şi expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliţia reuneşte în total 45 de organizaţii şi membri asociaţi.