produsele electronice si IT sunt marfurile cele mai des intalnite pe site-urile destinate vanzarilor. Exista chiar si o croitorie virtuala, unde clientele (site-ul vinde exclusiv imbracaminte de dama) isi aleg modelele si introduc datele personale (inclusiv marimea dorita sau dimensiunile personale) si primesc hainele acasa.Bucurestenii sunt net avantajati, pentru ca cele mai multe site-uri au aici depozitul din care livreaza marfa, astfel ca transportul acesteia la adresa indicata de cumparator este gratis. Unele magazine virtuale au o retea de depozite in tara, ceea ce reduce mult, daca nu anuleaza, costul transportului in localitati din provincie.Invariabil, comanda lansata online trebuie confirmata telefonic. Dupa ce cumparatorul completeaza formularul de livrare este sunat de un angajat al magazinului care se convinge ca nu e vorba de o gluma proasta. In discutia telefonica se stabilesc si ultimele amanunte legate de livrare, adica ziua si ora.De platit se poate plati oricum – in numerar la sediul magazinului virtual sau la primirea produselor comandate, cu cec, prin ordin de plata, ramburs la ridicarea coletului de la posta, cu cardul printr-un POS mobil adus de transportator, prin mandat postal. Numai plata online cu cardul nu este posibila, cel putin la magazinele virtuale pe care le-am vizitat si pe care le prezentam alaturat (am selectat site-urile cu cel mai mare numar de vizitatori, conform trafic.ro, din fiecare categorie). Partea buna a acestor modalitati de plata este ca va permite sa nu dati banii daca marfa nu e asa cum va asteptati.

MAGAZINE UNIVERSALE VIRTUALEwww.magazinultau.ro

Ce vinde: de toate. Produsele sunt grupate in 16 categorii, de la sepcute, CD-uri si periute de dinti la mobilier de birou si elctrocasnice mari. Fiecare categorie de produse este impartita in numeroase subcategorii, ceea ce usureaza accesul la produsele cautate.Cum se da comanda: se inregistreaza datele personale (optiune si pentru facturare pe firma), se selecteaza modalitatea de plata si cea de livrare. Informatii suplimentare prin telefon.Livrarea: in max. 24 de ore de la validarea comenzii (telefonic). Transport gratuit in Bucuresti pentru comenzi de peste un milion de lei. Pentru comenzi de valoare mai mica si/sau livrare in afara Capitalei, costul transportului depinde de volumul de marfa, modalitatea de plata si cea de livrare.Plata: in numerar la sediul vanzatorului, in numerar la adresa de livrare, cu cardul la livrarea produselor (prin POS mobil), prin transfer bancar, cec, bilet la ordin sau mandat postal. Preturile sunt comparabile cu cele din magazine.

MAGAZINE UNIVERSALE VIRTUALEwww.comenzi.ro

Ce vinde: varietate mare de produse (zece categorii si o multime de subcategorii), de la sticlute de buzunar, fire pentru undite si cutite de bucatarie la aparate de aer conditionat si polizoare de banc. Oferta foarte bogata pentru scule electrice si aparatura electronica.Cum se da comanda: se creeaza un cont personal (cu date strict necesare; dureaza doua min.) si se completeaza un formular pentru livrare. Comanda trebuie confirmata telefonic la apelul unui operator.Livrarea: prin posta sau Prioripost cu plata in avans sau ramburs la ridicarea coletului; livrarea la adresa indicata de cumparator se face doar in Bucuresti, pentru comenzi de min. 1,5 milioane lei si costa 70.000 lei. Termenul de livrare este de max. 48 de ore pentru produsele din stoc si max. sapte zile pentru celelalte.Plata: in numerar la sediul vanzatorului, in numerar la primirea produselor, ramburs la ridicarea coletului sau in avans prin ordin de plata sau mandat postal (nu se mai platesc taxele de ramburs). Preturi normale.

ELECTRONICE, IT, ELECTROCASNICEwww.emag.ro

Ce vinde: toata gama de produse din categoriile mentionate, de la birotica si componente PC la electrocasnice mari, de la cartuse de imprimante la camere video si centrale telefonice. In general, oferta este bogata si foarte bogata.Cum se da comanda: se creeaza un cont personal (cu date strict necesare; dureaza doua min.) si se completeaza un formular pentru livrare. Comanda trebuie confirmata telefonic la apelul unui operator.Livrarea: la adresa indicata prin curier sau prin posta. In Bucuresti, transportul e gratuit pentru comenzi peste trei mil. lei si costa 125.000 lei pentru comenzi mai mici. In afara Capitalei transportul costa 175.000 lei pentru localitatile aflate in reteaua de distributie a curierului; pentru celelalte localitati costul transportului este de 5.000 lei/km.Plata: in numerar la primirea produselor, ramburs la ridicarea coletului sau in avans prin ordin de plata (nu se mai platesc taxele de ramburs). Site-ul ofera si varianta platii in rate prin credit de la Raiffeisen Bank: credit max. 5.000 euro, fara avans, dobanda 9,5% (la sold; valoarea ratelor descreste in timp), comision de administrare 3% anual (la sold), comision de risc valutar 2% (inclus in prima rata).Preturi normale, usor mai mici decat in magazine.

CROITORIE ONLINEwww.mibo.ro

Ce vinde: imbracaminte confectionata la comanda, numai pentru femei. Se poate comanda orice, de la lenjerie la tinute de ocazii. Putine modele disponibile, cu exceptia compleurilor. Cum se da comanda: se creeaza un cont personal (dureaza doua min.) prin completarea unui formular din site (cu date strict necesare) si se introduce adresa de livrare. Comanda trebuie confirmata telefonic la apelul unui operator al site-ului.Livrarea: prin colet postal, in orice localitate, de regula in doua – trei zile.Plata: la primirea coletului, prin ramburs. Produsele pot fi schimbate sau rascumparate in termen de zece zile de la primire. Preturile sunt obisnuite, nici de lux, nici de solduri.

SUPERMARKET PENTRU COPIIwww.bebelusultau.ro

Ce vinde: intreaga gama de produse necesare gravidelor, nou-nascutilor, bebelusilor si prichindeilor in primii patru ani de viata. Se pot comanda atat maruntisuri (suzete, cosmetice, tampoane de san), cat si articole de mobilier. Site-ul contine si un util forum care functioneaza si ca o pagina de mica publicitate.Cum se da comanda: telefonic sau online, dupa introducerea datelor personale. Comanda, min. 500.000 lei, trebuie confirmata telefonic.Livrarea: in Bucuresti, la adresa indicata, prin curier, in 4 – 48 de ore, gratuit. In restul tarii, prin posta, taxele fiind suportate de cumparator.Plata: in numerar la primirea produselor sau ramburs la ridicarea coletului. Preturi bune, usor mai ridicate decat in hipermarketuri.

ELECTRONICE, IT, ELECTROCASNICEwww.altex.ro

Ce vinde: o gama foarte larga de produse din categoriile mentionate, de la mouse-uri si telecomenzi la frigidere si masini de spalat. Oferta este consistenta.Cum se da comanda: se inregistreaza datele personale (aceleasi cerinte ca si la alte site-uri) si se confirma telefonic comanda (la apelul unui operator).Livrarea: la adresa indicata, prin curier, in 24 de ore. In orasele cu magazine Altex transportul e gratuit pentru comenzi peste un mil. lei si costa 70.000 lei pentru comenzi mai mici. In alte localitati livrarea costa intre 100.000 si un mil. lei, in functie de valoare si distanta pana la primul magazin Altex.Plata: in numerar la primirea produselor. Site-ul ofera si varianta platii in rate prin credit de la BCR: credit pe max. cinci ani, fara avans, dobanda neprecizata, comision 9,5% inclus in credit. Preturi egale celor din magazinele Altex.