Astfel, ajutoarele vor varia între 50% din ultima soldă/ultimul salariu, pentru o perioadă de nouă luni, pentru cei cu vechime cuprinsă între unu și cinci ani, 55% din ultima soldă/ultimul salariu, pentru 12 luni, pentru cei cu vechime cuprinsă între cinci și zece ani, 55% din ultima soldă/ultimul salariu, pentru 15 luni, pentru cei cu vechime cuprinsă între 10 și 15 ani, respectiv 60% din ultima soldă/ultimul salariu, pentru 15 luni, pentru cei cu vechime de peste 15 ani.
 
Concedierile vor avea loc pe baza unor criterii de evaluare, ce vor avea în vedere, în ordine, existența unei condamnări definitive pe numele angajatului, existența unei sancțiuni administrative definitive, respectiv existența unei sancțiuni disciplinare definitive.
 
Vor mai conta și nivelul pregătirii profesionale, raportat la cerințele postului, nivelul experienței profesionale în domeniu, rezultatele evaluărilor activității din ultimii trei ani, respectiv clasarea ca ”apt” sau ”inapt” în urma unor expertize medico-militare.
 
Printre ultimele criterii ce vor fi avute în vedere se numără îndeplinirea condițiilor pentru pensionarea pentru limită de vârstă, existența cumulului pensiei cu salariul, situațiile în care angajații au rămas în funcție după depășirea limitei de vârstă, respectiv situația socială. Disponibilizații vor avea dreptul la cursuri de reconversie profesională gratuite.
 
Pe 4 aprilie 2011, proiectul de lege a fost respins de plenul Senatului. În acest moment, el se află la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, care este forul decizional în această cauză.