Evenimentul este organizat la iniţiativa Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Viti-Vinicole (ONVPV), de către Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR). Deschiderea oficială a International Wine Contest Bucharest 2013 va avea loc, joi, 23 Mai, la ora 13,00, la Biblioteca Naţională a Romaniei, Sala de Conferinţe Mircea Eliade.

IWCB 2013 se desfăşoară sub egida Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România (MADR) şi sub patronajul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), fiind cea de a X-a ediţie recunoscută în ultimii ani de acest for interguvernamental care grupează 45 de ţari producătoare şi consumatoare de vin din lume. Concursul este organizat in conformitate cu Normele concursurilor internaţionale de vinuri elaborate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului, iar aprecierea probelor va fi făcută de un juriu internaţional ai cărui membri sunt recunoscuţi prin experienţa şi profesionalismul lor. Au fost înscrise în Concurs 541 probe, din 18 ţări producătoare de vin, vinurile din afara României reprezentând 40 % din total probe. Ţinta pentru următorii trei ani este atragerea a peste 2000 de probe în Concurs.

Pe lângă tradiţionalele distincţii, Marea Medalie de Aur,  Medalia de Aur şi Medalia de Argint se vor acorda şi următoarele premii:

  • Cel mai bun producător de vinuri prezent la IWCB 2013 – Acest premiu se acordă producătorului care a obţinut cea mai mare medie a vinurilor prezentate în concurs. Pentru a fi eligibil, producătorul trebuie sa aibă cel puţin 5 probe înscrise in Concurs.
  •  Cel mai bun importator/ selecţioner de vinuri din România prezent la IWCB 2013 – Acest premiu se acordă importatorului / selecţionerului din România care a obţinut cel puţin 5 medalii pentru cel puţin 4 producători diferiţi din cel puţin 3 ţări
  •  Cel mai bun vin din ţara “X”,  participant la IWCB 2013 –  Acest premiu se acorda daca sunt cel puţin 15 probe dintr-o tara, iar vinul respectiv a primit minim medalie de aur şi cel mai mare punctaj pentru ţara respectivă.
  • Premiul de Excelenţă pentru vinificatori/winemakeri din România  –  Acest premiu se acorda vinificatorilor/winemaker-ilor care au realizat minim 5 vinuri premiate la IWCB 2013.
  • Premiul pentru Presa: Cea mai buna sustinere media a IWCB 2013 (on-line, presa scrisa, Social Media, audio – video)