Primul terorist al planetei avea, în momentul său de maximă notorietate, o primă de 25 milioane dolari pe capul său. Există însă cineva care valorează mort de zeci sau chiar de sute de ori mai mult. Un francez în vârstă de 25 de ani este posesorul unei poliţe de asigurare de viaţă cu un randament de schemă piramidală care, dacă ar fi putea fi onorată, l-ar transforma în multimiliardar în următorii zece ani. Reprezentanţa din Franţa a grupului Aviva ar fi însă realmente îngropată de acest contract care în 2021 ar urma să reprezinte 10% din actuala capitalizare de piaţă de 16,69 miliarde lire sterline a grupului britanic.

Este cel mai scump cadou pe care un tată i-l putea face unui copil al său. Pe numele lui Max-Hervé George, când acesta împlinea vârsta de 7 ani, a fost semnată o poliţă de asigurare premium cu venit garantat fix care, dintr-o eroare a unor funcţionari, oferea un randament de 68,6%, scrie Business Insider. Imediat după încheierea contractelor-tip, greşeala a fost sesizată, iar compania de asigurări L'Abeille Vie, preluată în 2002 de grupul Aviva, a modificat cea mai mare parte a contractelor. Tatăl lui Max-Hervé, expert la curtea districtuală din Paris, a refuzat însă semnarea schimbării contractului.

Poliţa valora deja 10 milioane de euro în anul 2007, iar calcule extrapolate de Financial Times indică un nivel de 92,52 milioane euro pentru anul în curs. Aviva a încercat să obţină câştig de cauză în Justiţie, dar Curtea Supremă din Franţa a respins solicitarea. Asigurarea rămâne aşadar valabilă, iar proprietarul vrea să o păstreze. „Contractul va rămâne în vigoare până voi muri, dar vreau să subliniez că deocamdată abia am 25 de ani”, a declarat acesta pentru Business Insider.

Fantezii cu sute de miliarde de euro până la moarte

Funcţia exponenţială lucrează devastator pentru Aviva. La randamentul de 68% este o chestiune de câţiva ani până când va valora miliarde şi zeci de miliarde de euro. Spre exemplu, calculele citate indică un nivel de 234,24 miliarde euro a poliţei în anul 2030, ceea ce ar însemna o sumă de zece ori mai mare decât valoarea de piaţă a întregului grup Aviva.

Divizia franceză a societăţii de asigurări britanice a expediat ca „fantezistă şi excesivă” ideea că acest contract poate acumula un nivel de miliarde euro conducând la insolvenţa companiei. Ultimul comunicat de presă remis în martie susţine că această teză este doar o încercare a proprietarului poliţei de a pune presiune pe Aviva pentru negocierea unei compensaţii mai ridicate. „Aviva Franţa administrează această problemă de peste un deceniu. Nu este nouă. Sumele excecsive menţionate sunt speculative şi fără fundamente”, susţine asiguratorul.

Alte 30 de persoane emit pretenţii în numele poliţei fermecate

Max-Hervé spune, însă, că o astfel de abordare pune în joc întreaga credibilitate a companiei cu 38 milioane de clienţi în întreaga lume şi listată pe cele mai mari Burse ale lumii (New York, Londra şi Frankfurt). Dacă nu onorează un contract şi o decizie a Curţii Supreme din Franţa, cine mai poate avea încredere în contractele Aviva?, se întreabă posesorul poliţei fermecate.

Este o problemă ce ar putea fi încă şi mai încurcată. Cel puţin 30 de persoane sunt acum în litigii cu societatea de asigurări, pretinzând că deţin poliţe similare. Nicolas Lecoq-Vallon, avocatul lui Max-Hervé, deja a convins câteva curţi de justiţie din Franţa că amendamentele la contractele iniţiale – pe care tatăl virtualului miliardar a refuzat să le semneze, dar pe care alţii le-au acceptat – erau „frauduloase” şi „înşelătoare”, în consecinţă fiind invalidate. „În fiecare zi avocatul primeşte solicitări din partea unor noi clienţi”, mai spune omul care mort valorează infinit mai mult decât a valorat vreodată capul lui Osama bin Laden.