Șapte județe vizate de avertizarea cod portocaliu de viscol până marți seara și alte 20 de județe de codul galben. Potrivit meteorologilor, vântul va sufla și cu 120 de kilometri la oră. Până marți ora 20:00, la munte vântul va avea intensificări cu viteze de 65…75 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 90 km/h și va fi viscol. Vor fi intervale în care în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș rafalele vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70…80 km/h. Temporar va ninge în masivele montane din nordul țării, iar în restul zonei de munte, în Maramureș și în nord – estul Transilvaniei, la început vor fi precipitații mixte, favorizând formarea de polei, apoi vor predomina ninsorile.

Cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, unde vor depăși local 15 l/mp și izolat 20…25 l/mp, iar la atitudini în general de peste 1500 m se va depune strat consistent de zăpadă. Intensificări ale vântului, cu rafale în general de 45…55 km/h, vor fi și în restul teritoriului. Precipitații mai ales sub formă de ploaie și lapoviță se vor semnala și în celelate regiuni, izolat vor fi condiții de polei, iar în sud-vest, cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp.

Județele vizate de codul portocaliu sunt Cluj, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava și Neamț, iar de cel galben Satu Mare, Sălaj, Harghita, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău. În zona înaltă de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de peste 90…120 km/h și temporar va ninge viscolit, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în stare de alertă

„De la nivel central am dispus mobilizarea a 13.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti cu peste 5.000 de mijloace tehnice pentru a vă sprijini în toată activitatea de a ajuta comunităţile care ar putea fi afectate de vreme nefavorabilă. Vă rog să fiţi în permanentă legătură cu autorităţile locale, să asiguraţi permanenţa la prefecturi şi la primăriile din localităţi unde ar putea exista situaţii de risc. Trebuie să activaţi toate grupele operative şi să suplimentaţi efectivele în caz de nevoie pentru a asigura intervenţia imediată la solicitarea cetăţenilor”, le-a transmis ministrul Marcel Vela prefecţilor, într-o videoconferinţă organizată la sediul MAI.

El a precizat că trebuie pregătite efectivele de intervenţie şi în zonele unde nu vor fi probleme, pentru a fi mutate unde va fi nevoie de sprijin suplimentar. Potrivit Agerpres, prefecţii au dat asigurări că sunt pregătiţi pentru orice situaţie şi s-a stabilit ca peste două zile să fie analizat, tot printr-o videoconferinţă, cum s-a acţionat în această perioadă.