Academia Naţională de Ştiinţe (NAS) va realiza proiectul în termen de 21 de luni, care este primul studiu de geoinginerie NAS susţinut financiar de o agenţie de informaţii. Cu banii spionilor, oamenii de ştiinţă vor studia modul în care oamenii ar putea influenţa condiţiile meteorologice, vor evalua potenţialele pericole ale acestei influenţe asupra climei şi vor investiga posibilele implicaţii naţionale de securitate ale acestor experimente de geoinginerie.
Costul total al proiectului este de 630.000 dolari, fonduri pe care NAS urmează să le împartă cu National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA) şi NASA.
Potrivit site-ului oficial al NAS, proiectul este finanţat de ‘comunitatea americană de informaţii’, iar un purtător de cuvânt al Academiei, William Kearney, a menţionat că această expresie se referă la CIA.
Edward Price, un purtător de cuvânt al CIA, a refuzat să confirme rolul agenţiei în acest studiu, dar a spus că ‘este firesc ca într-o problemă ca schimbările climatice agenţia să lucreze cu oameni de ştiinţă pentru a înţelege mai bine fenomenul şi implicaţiile sale asupra securităţii naţionale’.
Scopul studiului propus de CIA Academiei Naţionale de Ştiinţe este să se facă o ‘evaluare tehnică a unui număr limitat de metode de geoinginerie propuse’, conform site-ului NAS. Una din metodele ce vor fi studiate este managementul radiaţiilor solare, un termen fantezist pentru pomparea particulelor în stratosferă pentru a refracta razele solare ce vin spre planetă. În teorie, gestionarea radiaţiei solare ar putea duce la o tendinţă de răcire globală, care ar putea opri sau cel puţin încetini încălzirea globală.
Sursa: Agerpres