‘În principiu, orice ajutor de stat e ajutor de stat, dar e acceptat. Sunt acceptate comportamente care sunt similare unui investitor privat. Dacă, să zicem, în cazul CFR Marfă, vorbeam despre un privat, acesta voia să cureţe compania de datorii înainte să o vândă ca să fie fiabilă. Dacă o duci încărcată de datorii nu vine nimeni să ţi-o ia. Dovadă Poşta Română, unde am încercat să o vindem cu datorii cu tot şi n-a venit nimeni. Acum ne străduim să ştergem datoriile şi la Poşta Română, după modelul CFR Marfă. Genul aceste de argumente este acceptat de Bruxelles, cum l-a acceptat şi la Oltchim’, a afirmat Chiriţoiu.

Acesta a adăugat că, din punctul său de vedere, dar nu ar exista nicio problemă în ştergerea unei datorii în cazul unei companii de stat, problemele fiind mai degrabă din zona juriştilor.

‘Din punct de vedere economic, eu nu văd nicio problemă în a şterge datoriile unei companii. În principiu, ştergerea datoriilor nu păgubeşte statul, din punct de vedere matematic. Din punct de vedere al juriştilor, lucrurile stau altfel. Deci, ştergerea datoriilor nu mă deranjează’, a menţionat preşedintele CC.

La începutul lunii iunie, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, anunţa că România va trebui să ceară acordul CE pentru conversia datoriilor de circa 242 milioane lei în acţiuni la Poşta Română.

Guvernul a decis, miercuri, 29 mai a.c., prelungirea cu 180 de zile a termenului de privatizare a Poştei Române, având în vedere că niciun potenţial investitor nu a achiziţionat caietul de sarcini la privatizarea companiei până la data de 28 mai.

Peste 50 de potenţiali investitori din Europa, Asia şi SUA, dar şi reprezentanţi ai administraţiilor poştale internaţionale şi fondurilor româneşti şi internaţionale de investiţii au purtat discuţii cu reprezentanţii CNPR, dar niciunul nu a achiziţionat caietul de sarcini în termenul stabilit, conform Ministerului pentru Societatea Informaţională.

Poşta Română este operatorul poştal naţional şi coordonează cea mai mare reţea naţională de distribuţie, deservind mai mult de 7,5 milioane de adrese de corespondenţă.

Reţeaua de distribuţie include, la nivel naţional, opt centre de sortare, mai mult de 5.500 de unităţi poştale şi o flotă de aproximativ 800 de vehicule.

CNPR are aproximativ 31.000 de angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri netă de 1,206 miliarde lei, în anul 2012. AGERPRES