De regula, august si septembrie sunt lunile in care studentii si elevii isi cauta locuinte de inchiriat, avand in vedere ca in toamna incep cursurile. Acest lucru se petrece in fiecare an, ceea ce, teoretic, inseamna ca, singular, nu poate genera o crestere spectaculoasa a cererii. Daca insa cererea din partea acestei categorii se suprapune cu cea venita din partea strainilor si chiar a romanilor care lucreaza in strainatate si sunt veniti in vizita la rude, atunci reteta “boom-ului” chiriilor este completa.

Este ceea ce se intampla in acest an, cand mutatiile petrecute pe piata de profil a surprins pe toata lumea. Valentin Morar, manager la agentia imobiliara Cadastru Grup din Arad, confirma aceasta stare de lucruri. “Pe langa studenti, exista multi cetateni straini, prezenti in Romania fie cu afaceri, fie care lucreaza ca angajati in zonele industriale ale orasului, care cauta sa inchirieze o locuinta”, spune el.


Pe de alta parte, in randul romanilor plecati sa lucreze temporar afara si reintorsi acasa s-a remarcat tendinta de a mai astepta pana sa-si cumpere o locuinta, pentru ca vor sa vada cum vor evolua preturile. “Ei bine, pana cand se hotarasc ce sa faca, unii dintre acestia isi inchiriaza cate o locuinta”, explica Morar.


Pe de alta parte, managerul Cadastru Grup mai spune insa ca, in mod cert, o cauza a situatiei de fata este si aceea ca deja accesul la credite a devenit mult mai dificil, datorita noilor modificari ale normelor BNR.


si in Bucuresti piata chiriilor se afla sub presiune. Aurel Cristea, consultant imobiliar la agentia Crivalex din Capitala, spune ca pana la ora pranzului ofertele bune se dau ca “painea calda”, cu toate ca preturile nu sunt deloc mici. “Pentru o garsoniera in Bucuresti confort I, mobilata si cu televizor color, preturile pleaca de la 150 de euro pe luna”, spune Cristea. Specialistul de la Crivalex precizeaza ca, incepand cu 1 septembrie, cererea va fi si mai mare.


La Cluj, se pare ca lucrurile sunt si mai complicate. Cristian simon, reprezentantul agentiei Quantum Capital, spune ca oferta este foarte redusa. “Preturile sunt destul de mari fata de calitatea locuintelor”, spune simon. La Cluj, doua camere se inchiriaza cu tarife pornind de la 200 de euro, in timp ce pe o garsoniera se cer intre 150 si 200 de euro.


Aceeasi situatie se gaseste si la Timisoara. “Practic, atunci cand vin studentii nu avem ce sa le oferim. Totul se inchiriaza foarte repede”, afirma si Iustin Campeanu, administratorul agentiei Intermedius 2000 din Timisoara, care parca s-ar fi inteles cu Diana Cibotar, directorul general al agentiei Velis din Iasi. In capitala Moldovei, insa, si pretentiile studentilor sunt mai mari. Ei cauta apartamente cu un confort cat mai ridicat. Acestia vor locuinte dotate cu centrale termice proprii, pentru a plati mai putin la intretinere pe timp de iarna, cu un mobilier cat mai modern, iar pentru toate aceste facilitati negociaza pana la ultimul cent. “Pretentiile acestor clienti nu se prea intalnesc cu oferta din piata”, observa Diana Cibotar.


In Arad, o garsoniera se inchiriaza la preturi cuprinse intre 60 si 120 de euro, in functie de zona si de amenajarile interioare. In continuare, preturile urca odata cu cresterea numarului de camere. Astfel, un apartament cu doua camere se inchriaza cu sume intre 100 si 250 de euro, tarifele depinzand de zona si dotari. “Unii proprietari, care detin locatii de lux, se tem ca cel care inchiriaza sa nu-i deterioreze locuinta. Ca masura speciala de prevedere acestia solicita plata unei garantii in bani. Cuantumul acestor garantii difera foarte mult, in functie de dotarea locuintei, dar si de credibilitatea pe care chiriasul o inspira proprietarului”, explica Valentin Morar.“Pentru o garsoniera in Bucuresti confort I, mobilata si cu televizor color, preturile pleaca de la 150 de euro pe luna.”

Aurel Cristea,

consultant imobiliar la agentia Crivalex

Chiriile In centrele universitare

• O garsoniera mobilata, situata pe bulevardul 1 Mai din Capitala, care dispune de finisaje de lux se inchiriaza cu 190 de euro pe luna.


• Un apartament de doua camere mobilat modern in cartierul bucurestean Drumul Taberei, in zona Drumetul, se poate inchiria cu 250 de euro negociabil.


• La Iasi, un apartament de doua camare situat in zona Pod Ros, mobiliat, cu gresie, faianta si parchet se inchiriaza cu 200 de euro pe luna.


• O garsoniera din Timisoara, amplasata in Piata Sf.Gheorghe, dotata cu ferestre termopan si parchet se inchiriaza cu 150 de euro pe luna.


• Pe un apartament in Timisoara de doua camere dotat cu termopane, frigider si TV color se cer 280 de euro/luna.


• La Cluj, un apartament de trei camere in zona Calea Dorobantilor, cu o suprafata de 100 de metri patrati, se inchiriaza cu 350 de euro pe luna.


• Tot in orasul de la poalele Feleacului, un apartament de doua camere superfinisat, dar nemobilat, se inchiriaza cu 200 de euro.