China a cheltuit 1,6 trilioane de yuani (246 miliarde de dolari) pentru campania ad hoc de la cel de-al 18-lea congres al PCC, scoțând peste 10 milioane de oameni din sărăcie pe an, până la un total de 98,99 milioane, după cum transmite Ansa.

Cele 128.000 de sate și 832 de județe, înregistrate oficial ca fiind în dificultate extremă, au fost eliminate toate de pe lista sărăciei. Per total, în 40 de ani, începând cu reformele și deschiderea țării către lumea exterioară, „peste 770 de milioane de persoane au fost scoase din sărăcie”, contribuind cu peste 70% la reducerea fenomenului la scară globală, anticipând chiar cu 10 ani obiectivul planului ONU pentru 2030.

Presa de la Beijing a elogiat acest rezultat „miracol”

După ce a atins aceste obiective, China a creat un alt „miracol” care „va intra în istorie”, a adăugat Xi cu emfază, remarcând avantajele politice și eficacitatea modelului socialist care îi permit să reunească resursele necesare pentru a atinge un obiectiv ambițios: numai prin formarea „unei voințe comune și a unei acțiuni comune” se creează cerințele indispensabile pentru a depăși sărăcia. Eliminarea acesteia „în zonele rurale este o contribuție fundamentală la realizarea obiectivului de a construi o societate moderat prosperă din toate punctele de vedere”, a spus președintele, care a mai menționat că țara a creat un „exemplu chinezesc”.

Presa de stat din Beijing a încadrat rezultatul ca pe un cadou în avans pentru viitoarea aniversare a 100 de ani a PCC, care este sărbătorită anul acesta. The People’s Daily, vocea oficială a regimului, a publicat un comentariu de două pagini în care elogiază „saltul istoric” prin care s-a eradicat sărăcia extremă, sub conducerea lui Xi.

China definește sărăcia rurală extremă ca un venit pe cap de locuitor mai mic de 4.000 de yuani (620 dolari) pe an, sau 1,52 dolari pe zi, comparativ cu pragul global definit de Banca Mondială de 1,90 dolari pe zi.