Este vorba despre zeci de foşti parlamentari şi activişti ai opoziţiei, care au fost arestaţi la Hong Kong. Aceștia sunt suspectați că încalcă legislaţia privind securitate naţională a oraşului, conform cnn.com

Toți cei arestaţi au fost candidaţi la alegerile pentru Consiliul Legislativ care trebuiau să aibă loc în iulie, arată mesajele postate online.

Au fost ameninţaţi cu legea securităţii naţionale

Alegerile pentru Consiliul Legislativ au fost în cele din urmă amânate din cauza pandemiei, dar nu înainte ca mai mulţi candidaţi să fie înlăturați din cursa electorală şi ameninţaţi cu legea securităţii naţionale.

Trebuie menționat că poliţia din Hong Kong a pus în aplicare aceste ameninţări şi a arestat aproape 40 de candidaţi.

De asemenea, printre cei reţinuţi se află James To, Andrew Wan şi Lam Cheuk-ting, foşti parlamentari ai Partidului Democrat. Poliţia din Hong Kong nu a transmis un punct de vedere oficial, conform sursei menționate.

Până la sfârşitul anului trecut au făcut parte din Consiliul Legislativ, înainte ca ei şi toţi ceilalţi membri ai blocului pro-democraţie să demisioneze în semn de protest.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul „O ţară, două sisteme” inclus în Declaraţia comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei.

Important om de afaceri din China, condamnat la moarte

Fostul şef al conglomeratului financiar China Huarong a fost condamnat marţi la pedeapsa capitală pentru „corupţie şi bigamie”, a anunţat justiţia chineză, transmit AFP şi Xinhua.

Lai Xiaomin a fost găsit vinovat de încasarea unor comisioane ilegale în valoare de 215 milioane de euro şi de tentativa de a obţine altele în sumă de 13 milioane.

Sumele au fost „extrem de mari, circumstanţele deosebit de grave şi intenţiile extrem de răuvoitoare”, a explicat tribunalul din Tianjin (nordul Chinei).

De asemenea, Lai Xiaomin, în vârstă de 58 de ani, a fost găsit vinovat şi de bigamie, stabilindu-se că „a trăit multă vreme cu alte femei”, în afara căsătoriei, şi cu care a avut copii nelegitimi.

„Lai Xiaomin nu a respectat legea și a fost extrem de lacom”, se spune în declarația instanței.

Compania Huarong a declarat că comitetul partidului comunist susține verdictul.

„Tratamentul sever al lui Lai Xiaomin reflectă hotărârea puternică a Comitetului Central, cu președintele Xi Jinping în frunte, în ceea ce privește administrarea partidului și toleranța zero pentru corupție„, a declarat compania într-un comunicat.