China, activitate intensă în zona Taiwanului

Activitatea armatei chineze din zona Taiwanului a durat, sâmbătă, 24 de ore. Militarii chinezi au început exercițiile de săptămâna trecută, când zeci de avioane chineze au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan și au pătruns în zone cheie ale zonei de identificare aeriană taiwaneză.

Pe parcursul a 72 de ore la mijlocul săptămânii trecute, 73 de avioane ale Chinei au trecut linia mediană, acel punct informal de demarcație pe care guvernul de la Beijing nu îl recunoaște, dar pe care l-a respectat, în mare, până recent.

În aceeași perioadă, 16 avioane ale armatei chineze au survolat în jurul Taiwanului, de vineri până sâmbătă. E vorba de cel mai mare număr de dispozitive ale Chinei de până acum, conform ministerului apărării de la Taipei.

„Este un efort militar tot mai intens”, spune Carl Schuster, analist din Hawaii, fost director de operațiuni la centrul de informații al Comandamentului din Pacific al armatei americane.

Planurile Chinei

Aceste operațiuni militare arată faptul că eforturile Chinei sunt pe două direcții: găsirea unor posibile rute de atac și realizarea de „antrenamente și repetiții pentru momentul în care ar urma să aibă loc un astfel de atac”, a mai spus Schuster.

Intrările dese în spațiul taiwanez ar putea să devină punctul de plecare al unui nou război. Presa de stat chineză a scris, de asemenea, că exercițiile armatei chineze „au inclus și antrenament pentru debarcări amfibii”, o nouă sugestie că guvernul chinez se pregătește de o invazie.

Presa de stat a atașat, de asemenea, unuia dintre articole, o fotografie cu un vas de asalt amfibiu, despre care a spus că a fost făcută „în timpul unui antrenament de luptă realizat recent”. Schuster spune că se așteaptă ca armata chineză să continue să-și accentueze presiunea pe Taiwan.

„Vom vedea și mai multe activități și exerciții de acest tip, iar cele de la anul vor fi și mai complexe și mai mari în ce privește numărul de unități implicate și activitatea lor”, a spus el.