China este gata să ajute la obţinerea unui acord de pace între Israel şi Palestina!

China se implică tot mai mult în Orientul Mijlociu

Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, le-a transmis luni omologilor săi israelian şi palestinian, în discuţii separate, că Beijinul este pregătit să faciliteze un acord de pace în Orientul Mijlociu, transmite agenţia oficială chineză de presă, Xinhua, potrivit AFP.

China a obţinut un progres diplomatic pe scena Orientului Mijlociu care stânjeneşte Statele Unite. Qin Gang a purtat discuţii telefonice cu ministrul israelian de externe, Eli Cohen, şi cu cel palestinian, Riyad Al-Maliki.

Qin Gang l-a încurajat pe omologul său israelian „să facă paşi care să permită reluarea negocierilor”, subliniind că Beijingul este „pregătit să joace rolul de facilitator”, potrivit agenţiei Xinhua.

China este favorabilă reluării discuţiilor cât mai curând posibil, i-a spus ministrul chinez de Externe şi omologului său palestinian.

Statele Unite minimizează rolul jucat de China în acest dosar

Şeful diplomaţiei de la Beijing le-a reamintit celor doi omologi ai săi că Beijingul sprijină o soluţie bazată pe principiul a două state, în timp ce procesul de pace israeliano-palestinian este la punct mort din 2014.

Responsabili americani încearcă să minimizeze rolul jucat de China, argumentând că Beijingul este încă departe de a-i depăşi pe americani în Orientul Mijlociu, care rămâne în mare măsură sub protecţia umbrelei de securitate a SUA.

Dar această progres diplomatic al Chinei provoacă Washingtonul, bănuit că renunţă treptat la locul său de jucător cheie în regiune pentru a se concentra mai bine pe termen scurt asupra războiului din Ucraina în faţa Rusiei şi, pe termen lung, asupra Chinei şi zonei Asia-Pacific.

Annalena Baerbock cere UE să nu asiste impasibilă la tentativele Chinei de schimbare a ordinii globale

Tot legat de China, Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a acuzat, tot luni, Beijingul că ar încerca să modifice ordinea internaţională bazată pe reguli, argumentând că Uniunea Europeană nu trebuie să asiste pasiv la presiunile exercitate de Beijing asupra unor state asiatice.

„Mulţi dintre partenerii noştri din Asia simt deja cum China încearcă să înlocuiască ordinea internaţională bazată pe reguli cu propriile reguli.

China susţine că nu sunt reguli, deşi a ratificat tratate internaţionale. Europenii nu trebuie să se ascundă într-o cochilie”, a afirmat Annalena Baerbock, cu ocazia reuniunii miniştrilor de Externe din Grupul G7, desfăşurată în oraşul japonez Karuizawa.

Cu câteva zile în urmă, Baerbock afirma că Uniunea Europeană nu ar accepta o acţiune militară a Chinei în Taiwan, contrazicându-l pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a cerut evitarea implicării într-un astfel de conflict.

„O operaţiune militară chineză în Taiwan ar fi un scenariu de groază, care ar genera unde de şoc” asupra economiilor Chinei şi Germaniei, a spus Baerbock.