Cu aceasta ocazie, Xi Jinping a subliniat că desfășurarea la timp a acestui important eveniment comercial global organizat cu premisa de a asigura deplină siguranță în prevenirea pandemiei Covid-19, reflectă dorința sinceră a Chinei de a împărtăși oportunitățile pieței cu lumea și în același timp de a promova redresarea economică globală, transmite Il Giornale.

Xi Jinping a subliniat, de asemenea, că, dintr-o perspectivă istorică, indiferent de riscuri sau de dezastre, societatea umană a mers întotdeauna înainte și cu siguranță va putea face şi acum acest lucru. Tendința generală a țărilor care merg către deschidere și cooperare nu s-a schimbat. Este necesar să lucrăm împreună pentru a răspunde împreună la riscuri și provocări şi pentru a consolida cooperarea și comunicarea.

Partajare și cooperare

Xi Jinping a subliniat necesitatea de a adera la un concept de guvernanță globală bazat pe principiile de partajare, cooperare și discuții comune, salvgardarea sistemului comercial multilateral axat pe OMC, îmbunătățirea regulilor de guvernanță economică globală și promovarea construcției unei „ economii mondiale deschise”.

Din acest punct de vedere, țările mari trebuie să fie primele care dau un exemplu bun, în timp ce principalele organisme economice sunt chemate să conducă prin exemplul propriului comportament, iar țările în curs de dezvoltare să acționeze activ, astfel încât să promoveze împreună dezvoltarea printr-o deschidere comună și o responsabilitate partajată.

În ceea ce privește China, poporul chinez a obținut, prin eforturi grele, rezultate strategice importante în prevenirea și controlul pandemiei Covid-19. De fapt, economia chineză are o tendință stabilă de îmbunătățire. În primele trei trimestre, China a înregistrat o creștere pozitivă, cu comerțul exterior care a înregistrat o creștere de 0,7% și utilizarea efectivă a capitalului străin care a atins + 5,2%.

Către un nou model de dezvoltare

China propune construirea unui nou model de dezvoltare în care marea circulație internă să acționeze ca un organism principal, iar cele două circulații naționale și internaționale să se promoveze reciproc. În niciun caz nu este vorba de o circulație internă închisă, ci de o circulație duală națională și internațională și mai deschisă. Aceasta nu vizează doar nevoile de dezvoltare ale Chinei, ci va aduce beneficii şi cetățenilor din întreaga lume.

Nu numai atât: China va publica o listă negativă pentru comerțul transfrontalier de servicii, va continua să mărească deschiderea în sectoarele economiei digitale și internetului și va continua în mod aprofundat reforma și inovarea liberalizării, precum și facilitarea comerțului și a investițiilor. „Catalogul chinez de tehnologii care nu pot fi importate sau care sunt supuse restricțiilor de import” va fi diminuat pentru a crea un mediu bun pentru libera circulație transfrontalieră a elementelor tehnologice.

După izbucnirea pandemiei Covid-19, China a introdus mai multe politici în favoarea afacerilor, tratând fără discriminare toate companiile înregistrate în China. De asemenea, China va continua să-și îmbunătățească sistemul juridic deschis și transparent referitor la afacerile externe, să consolideze protecția drepturilor de proprietate intelectuală și să protejeze drepturile și interesele legitime ale companiilor finanțate din străinătate. China este dispusă să negocieze și să semneze acorduri de liber schimb la nivel înalt cu mai multe țări.

Xi Jinping a reamintit că ţara sa are o populație de 1,4 miliarde de oameni și un grup de persoane cu venituri medii de peste 400 de milioane de indivizi, fiind piața cu cel mai mare potențial din lume. Se estimează că în următorii 10 ani, valoarea cumulată a mărfurilor importate va depăși 22 de miliarde de dolari.