În urmă cu două luni am subliniat datele economice pozitive din China, date care semnalau începutul unei scăderi a inflaţiei.

De atunci, această tendinţă a continuat. Această veste pozitivă s-a suprapus totuşi peste turbulenţele de pe pieţele financiare globale, peste eforturile febrile ale băncilor centrale şi ale guvernelor de a stabiliza sistemul financiar.

Teama legată de o spirală economică globală descendentă a crescut de atunci şi a prilejuit prognoze foarte pesimiste pentru China, din partea unor analişti. Totuşi, se ignoră adesea faptul că guvernului chinez îi convine foarte mult scăderea dinamicii economice, atåta timp cåt aceasta nu este foarte puternică. În orice caz, pånă acum cåteva luni, principala grijă a Beijingului a fost înfierbåntarea masivă şi ameninţătoare a economiei chineze. Această grijă a fost acum înlocuită de temerile legate de o scădere puternică.

În special sectorul de export indică scăderi evidente, cauzate de o monedă chineză puternică, de creşterea costurilor salariale şi de recesiunea din SUA, Europa şi Japonia. În timp ce guvernul nu ar avea probleme cu o reducere a creşterii economice de la 10%-11% la 8%-9%, o scădere puternică ar conduce la probleme grave. Piaţa muncii, liniştea socială, dar şi eforturile de a sprijini părţi ale ţării mai puţin dezvoltate, prin transferuri din „regiuni care înregistrează un boom economic“ ar fi atunci periclitate. Aceste ameninţări pentru planurile de dezvoltare chineze sunt totuşi temperate de resursele financiare de care dispune statul. Cu rezervele sale monetare enorme, statul poate stimula şi ajuta economia în perioada ei mai slabă, de exemplu printr-o extindere şi o accelerare a refacerii infrastructurii, deja anunţate.

Scăderea continuă a inflaţiei măreşte în plus spaţiul de mişcare pentru relaxarea politico-monetare ceea ce a făcut posibil ca banca centrală chineză să întreprindă, în noiembrie, cea mai mare scădere a dobånzii din ultimii 10 ani.

China nu se va putea sustrage crizei economice globale, însă are premise bune de a surmonta relativ bine această perioadă. În ciuda contextului global negativ în ceea ce priveşte acţiunile, după o perioadă lungă de evoluţie slabă a cursului, în cele din urmă bursa s-a stabilizat. Chiar dacă nu sunt excluse noi scăderi de curs, pe termen lung, multe acţiuni chineze oferă din nou un raport risc-profit destul de atractiv.

«Se ignoră adesea faptul că guvernului chinez îi convine foarte mult scăderea dinamicii economice, atåta timp cåt aceasta nu este foarte puternică.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena