Franks a declarat că deşi a fost respectată ţinta de deficit din primul trimestru, cheltuielile rămân mari şi că arieratele au crescut, iar unele din ţinte nu au fost atinse din această cauză.
El a dat ca exemplu situaţia din sănătate, unde creşterea arieratelor spitalelor adâncesc dezechilibrul cheltuielilor din sistemul sanitar. Cererea din sistemul santiar este mult mai mare decat resursele alocate. Mai mult, presiunile pe cheltuieli vor creşte, pentru că "populaţia continuă să îmbătrânească", crede Franks.

În acest context, delegatul FMI a mai precizat că România a făcut paşi în ceea ce priveşte reducerea risipei şi a fraudei, însă trebuie să intensifice procesul de absorbţie a fondurilor europene.
La sfârşitul lunii martie, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat că proiectul de lege privind reforma în sănătate urmând să fie elaborat de autorităţile române până la sfârşitul lunii iunie. Noul ministru al sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat ieri, la preluarea portofoliului, că proiectul legii sănătăţii va fi gata pentru dezbateri la data indicată de FMI.