Dacă în urmă cu patru ani ExxonMobil și OMV Petrom anunțau o descoperire semnificativă de hidrocarburi în blocul Neptun din Marea Neagră, iar ministrul economiei de atunci, Constantin Niță, estima, într-o notă optimistă, că vom avea acces la aceste resurse în 2018, acum se pare că termenul este tot mai îndepărtat. De altfel, CEO-ul companiei românești OMV Petrom, Mariana Gheorghe, atrăgea de atunci atenția că undeva la finele acestui deceniu, începutul deceniului următor va fi posibilă extracția gazelor naturale. Și asta doar după ce se va lua decizia finală referitoare la continuarea investiției. La începutul acestui an, cele două companii au finalizat și cea de-a doua campanie de foraj, care a inclus săparea a șapte sonde în total, însă până în prezent nu a fost luată nicio decizie referitoare la continuarea investițiilor.

„Avem nevoie de mai mult timp pentru decizia finală de investiţii. Nu am finalizat studiile încă şi nu am agreat modelul de producţie cu partenerii de la ExxonMobil“, a declarat CEO-ul OMV, Reiner Seele, în prima conferință de presă organizată la București de la numirea sa în funcție, eveniment în care a prezentat planurile grupului austriac în următorii cinci ani. El a adăugat că decizia finală va ţine cont şi de cadrul fiscal care va fi în vigoare.

„Trebuie să ştim care vor fi avantajele acestui proiect din punctul de vedere al costurilor. (…) Trebuie să ştim care va fi cadrul legal, dar avem nevoie de un cadru fiscal care să nu se schimbe odată la 2-3 ani“, a mai susţinut şeful OMV. Mai mult, el a dat ca exemplu state ves-europene, precum Germania şi Marea Britanie, care, în contextul scăderii cotației internaționale a țițeiului, au realizat că societăţile nu mai pot să investească şi, de aceea, au redus taxele.

Gaze destinate pieței locale și țărilor învecinate

Dacă reprezentanții OMV Petrom anunțau, în urmă cu aproximativ o lună, că fezabilitatea proiectului este condiționată de posibilitatea de export de gaze naturale a României, acum șeful OMV a precizat că „nu ştim ce va face ExxonMobil cu partea sa de producţie din Marea Neagră, dar noi vrem ca cea mai mare parte din ceea ce vom avea să rămână în România“.

Totuşi, el a spus că speră ca industria românească să-şi revină şi să ceară mai mult gaz, satisfacerea cererii locale urmând să se facă din blocul Neptun din Marea Neagră. Cât despre capacitatea de export a României, șeful OMV a spus că va utiliza conducetele existente sau proiectele deja anunțate că se vor realiza până atunci, mai exact conducta Giurgiu-Ruse și BRUA, proiect finanțat de Comisia Europeană. Rămâne de văzut care va fi necesarul de gaze naturale a României în situația în care anul trecut consumul s-a redus cu aproape 4,5% față de 2014, de la 127 mil. MWh la 121 mil MWh.

Anterior, consumul scăzuse cu 4% în 2014 și cu aproape 8% în 2013, principala cauză fiind reducerea masivă a consumului din industrie, în special cel al producătorilor de îngrășăminte chimice. Potrivit unor surse din piață, cele două companii își fac calculele pe trei scenarii în ceea ce privește cantitățile de gaze extrase din blocul Neptun. Și anume, 6 mld. de metri cubi în varianta pesimistă, 9 mld. mc, iar scenariu optimist indică o cantitate de 12 mld. mc anual, ceea ce ar reprezenta consumul anual al României din prezent. 

Cum va arată cadrul fiscal

Întrebat de Capital dacă s-a întâlnit cu premierul Dacian Cioloş și dacă a discutat de legea redevențelor și strategia energetică, şeful OMV a evitat un răspuns clar şi a spus că are întâlniri cu mulţi oameni, dar nu comentează cu cine s-a văzut. În toamna anului trecut, şeful OMV s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și au discutat atunci despre viitorul sistem de taxare din domeniul energiei şi resurselor naturale şi exploatările din Marea Neagră. Cadrul fiscal urmează să fie stabilit de autorități în următoarea perioadă și să fie aprobat până în toamnă, a anunțat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

„În acest moment, avem Legea redevenţelor, avem Legea petrolului, avem legea-cadru din domeniul gazelor şi Ordonanţa 7 (OG 7/2013 care instituie un impozit de 60% pentru veniturile suplimentare din liberalizare pentru producătorii şi furnizorii de gaze – n.r.). Vom pune toate aceste aspecte sub o singură cupolă şi vom crea un singur cadru fiscal pentru toată industria petrolieră. Dezbaterile vor începe săptămâna viitoare“, a precizat Iulian Iancu, citat de Agerpres.  Potrivit acestuia, discuţiile vor implica inclusiv Guvernul, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Energiei. „Sperăm că până în iunie să finalizăm dezbaterile la nivel guvernamental şi în toamnă să fie aprobat noul cadru fiscal“, a adăugat Iancu.

Nu vom avea gaz înainte de 2020 din Marea Neagră. Avem nevoie de mai mult timp pentru decizia finală de investiţii. Nu am finalizat studiile încă şi nu am agreat modelul de producţie cu partenerii de la ExxonMobil.
Reiner Seele, CEO-ul OMV