oras din Gorj este cea mai mare investitie pe care fundatia luxemburgeza „Prince Henri, Princesse Maria Teresa” a facut-o in strainatate.Lucrarile la Centrul pilot de readaptare, formare si integrare socio-profesionala a persoanelor cu handicap Targu-Carbunesti au inceput in anul 1999. Ideea infiintarii unui loc in care tinerii cu handicap usor sa traiasca normal si sa fie invatati sa se integreze in societate a apartinut unei batrane de 84 de ani din Luxemburg. Batrana, care a dorit sa ramana anonima, a donat Fundatiei „Prince Henri, Princesse Maria Teresa” un milion de marci cu scopul de a se construi in Europa de Est, in orice tara, un centru de integrare a persoanelor cu handicap. Pentru realizarea acestuia trebuia gasit un loc in care autoritatile statului respectiv sa puna la dispozitie suprafata minima de cinci hectare. Asa s-a ajuns in Romania, la Targu-Carbunesti, un oras cu zece mii de locuitori, dar care a avut disponibil terenul. Pentru functionarea acestuia, Consiliul local a atribuit suprafata de cinci hectare, prin concesionare pe 99 de ani. Investitia depaseste 1,5 milioane de euro si a fost finalizata in 15 septembrie 2003, cand Centrul a si fost dat in folosinta.Incepand cu aceasta data, in cadrul Centrului functioneaza ateliere de brutarie, patiserie, croitorie, bucatarie si gospodarie-menaj pentru ca tinerii cu handicap usor sa fie instruiti si sa deprinda activitati care sa le fie mai tarziu de ajutor. Cei 30 de tineri cu handicap usor, proveniti de la Centrul de Ingrijire Balteni si de la Centrul de Plasament Tg-Jiu, au fost cuprinsi in diverse programe de readaptare. Centrul are o capacitate de 35 de locuri si functioneaza atat in sistemul internat, cat si in program extern, pentru cei proveniti din familii. Tinerii sunt invatati sa gateasca, sunt instruiti in meseria de croitor, brutar, frizer, coafor, patiser si chiar sa aiba grija de o ferma. Centrul este gandit in asa fel incat majoritatea produselor de consum sa fie fabricate in cadrul acestuia. Locul unde iti gasesti linisteaMihaita are 19 ani si de cateva luni invata tainele croitoriei. Acum stie sa coase nasturi, sa faca tiv, sa surfileze, iar cea mai mare realizare a lui este un sacou pe care l-a facut aproape singur. Maria Magdalena are 22 de ani si tot in ultimele luni a invatat sa gateasca, specialitatea ei fiind ciorbele. Alin este cu cativa ani mare si vrea sa ajunga un brutar foarte bun. Ceea ce au in comun acesti tineri este faptul ca sunt persoane cu handicap, care au avut sansa sa fie internati in Centrul pilot de readaptare, formare si integrare socio-profesionala a persoanelor cu handicap usor din Tg-Carbunesti. Ei vor sta aici trei ani, timp in care vor fi invatati sa se descurce pe cont propriu. Dupa ce termina „serviciul”, tinerii au program de recreere si divertisment. Centrul este dotat cu un club de distractie, unde tinerii pot sa se destinda, practicand diverse jocuri, cel mai indragit fiind rummy. Sunt supravegheati de sefii de ateliere, care fac apoi tot felul de adnotari pe marginea potentialului fiecarui tanar. Ei sunt tinuti sub observatie si de reprezentantii cabinetului de evaluare, adica de un psiholog, psihopedagog si asistentul social. Pe langa cele patru ateliere, aici functioneaza o cofetarie cu circuit deschis, este un punct de vanzare pentru toti cei care doresc sa manance o prajitura sau sa serveasca o cafea. Mai exista o coafura si se intentioneaza infiintarea unei carmangerii, care acum se afla in faza de obtinere a avizelor de la Directia Sanitar-Veterinara. Produsele din carmangerie vor fi comercializate prin magazinul alimentar.Centrul are si un atelier de tamplarie, caruia urmeaza sa i se dea o utilitate in curand. Tinerii cu handicap nu pot munci in acest atelier, fiindu-le pusa in pericol viata. Masinile de taiat si prelucrat lemnul sunt cu adevarat arme pentru cei cu asemenea afectiuni. Un laborator de legume-fructe pentru producerea gemurilor si a compoturilor, o minifabrica de branzeturi, punerea pe picioare a unei ferme si a unei sere de legume sunt doar cateva dintre proiectele de viitor. Primaria Tg-Carbunesti a pus la dispozitie cinci hectare de teren pentru construirea Centrului, fiind plantati pomi fructiferi, cultivate capsuni, iar pe langa gardul care imprejmuieste Centrul sunt coacaze. „Cand va incepe productia vor avea si ei o cota parte din beneficiu”, spune directorul Augustin Buca.

Cine se specializeaza aici
· In momentul de fata, in atelierele de bucatarie, brutarie-patiserie, croitorie si gospodarie-menaj isi desfasoara activitatea cei 32 de tineri, repartizati in grupe de cate opt.
· Timp de doua saptamani ei au fost redistribuiti in toate cele patru ateliere, tinandu-se cont de abilitatile si dorintele fiecaruia. Programul de lucru in ateliere se desfasoara intre orele 08.00 si 16.00, perioada in care este inclusa si servirea mesei.

Tinerii pot obtine diplome de ucenic
· Ceilalti urmeaza un program de alfabetizare, insa eliberarea diplomelor va fi dificila. Potrivit celor declarate de directorul Augustin Buca, se incearca eliberarea unei diplome pe sistem manufacturier. „Un fel de diploma de ucenic, arata ca persoana in cauza stie sa faca o treaba buna intr-un anumit domeniu”.
· De asemenea, se intreprind demersuri pentru ca unitatea sa fie evaluata ca unitate formatoare, pentru ca se ocupa de formarea persoanelor adulte. Dar si aceasta initiativa va fi greu de pus in practica. Pentru atelierul de cofetarie va fi nevoie de un lector, o persoana specializata.
· Desi nu au tulburari grave de comportament, tinerii se confrunta cu problema descifrarii literelor si a cifrelor. Din cei 30 de tineri, doar 14 au scoala.
· La terminarea stagiului de trei ani, tinerii vor fi supravegheati medico-social si dupa parasirea Centrului. Vor fi ajutati de Primaria Tg-Carbunesti pentru gasirea unui loc de munca, dar si pentru ocuparea unei locuinte sociale.