Ies la iveală noi date privind eficienţa vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Este vorba despre o cercetare ştiinţfică realizată în Israel şi considerată cel mai mare studiu efectuat până în prezent în condiţii reale.

Eficienţă demonstrată de peste 95%, însă numai dacă sunt administrate ambele doze

Astfel, potrivit acestei cercetări, vaccinul Pfizer are o eficienţă de peste 95% împotriva COVID-19. Totuşi, nivelul eficacităţii sale scade semnificativ în cazul în care o persoană primeşte doar una dintre cele două doze ale sale, transmite agenţia AFP.

Studiul, ce a fost publicat în revista medicală The Lancet, a evidenţiat „beneficiile pentru sănătatea publică ale unui program naţional de vaccinare”. Afirmaţia aparţine autorilor studiului, cercetători de la Pfizer şi reprezentanţi ai guvernului din Israel.

Autorii studiului afirmă că în Israel, aflat pe locul întâi în rândul statelor care derulează campanii de vaccinare, acest program de imunizare „a fost motorul principal al declinului infecţiilor de COVID-19”.

Concluziile nu pot fi însă generalizate şi pentru alte naţiuni, atrag atenţia specialiştii. Ei rămân prudenţi în acest caz, deoarece viteza campaniilor de vaccinare şi evoluţia pandemiei diferă de la o ţară la alta.

Cum a fost realizată cercetarea din Israel?

Studiul reprezintă o versiune publicată şi examinată de alţi oameni de ştiinţă independenţi ale primelor rezultate dezvăluite în luna martie de compania Pfizer şi de Ministerul Sănătăţii din Israel. Cercetarea s-a bazat pe datele medicale colectate între 24 ianuarie şi 3 aprilie, perioadă în care 72% dintre israelienii de peste 16 ani (aproape 5 milioane de persoane) şi 90% dintre persoanele de peste 65 de ani din Israel au primit ambele doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech.

Analiza a vizat în principal eficacitatea vaccinului împotriva variantei britanice (denumită B.1.1.7), devenită dominantă în această ţară.

Serul dezvoltat de Pfizer are „o eficacitate înaltă” la persoanele de peste 16 ani după şapte zile de la administrarea celei de-a doua doze: el asigură o protecţie de 95,3% împotriva infecţiilor, de 97,2% împotriva spitalizărilor şi de 96,7% împotriva deceselor. Aceste niveluri de protecţie rămân similare şi la persoanele de peste 85 de ani.

Cum scad procentele în cazul unei imunizări cu o singură doză Pfizer?

Însă ele scad semnificativ atunci când persoanele vaccinate primesc doar prima dintre cele două doze ale serului: protecţie de 57,7% împotriva infecţiilor, de 75,7% împotriva spitalizărilor şi de 77% împotriva deceselor în rândul persoanelor de peste 16 ani.

Acest studiu „demonstrează importanţa unei vaccinări complete în rândul adulţilor”, cu două doze, consideră autorii cercetării. Potrivit lor, o doză unică ar putea să ofere o protecţie mai puţin îndelungată, în special din cauza apariţiei unor variante virale mai rezistente la vaccin.

În timpul perioadei de analiză, au existat 232.268 de infecţii confirmate de COVID-19 în Israel (cu 4.481 de infecţii severe şi 1.113 decese) şi aproape 95% dintre eşantioanele testate aveau la bază varianta britanică.

Cercetătorii au subliniat că analiza lor nu le-a permis să studieze eficacitatea vaccinului împotriva variantei sud-africane, aflată şi ea în circulaţie în Israel.

În luna februarie a acestui an, un prim studiu de mare amploare (1,2 milioane de persoane) realizat în Israel şi publicat în revista NEJM a ajuns la concluzii similare.

Sursă foto: Dreamstime