Aproximativ 300 de clienţi ai Volksbank, reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea, au câştigat, în primă instanţă, procesul pe care l-au intentat băncii. Instituţia de credit are la dispoziţie încă două căi de recurs. De altfel, reprezentanţii băncii ne-au declarat că vor apela la recurs. Instanţa a decis că anumite clauze contractuale, adică cele referitoare la comisionul de risc şi la majorarea unilaterlkaă a dobânzii sunt abuzive.  “ Această nouă soluţie este în deplin acord cu soluţiile pronunţate anterior de instanţele de judecată, atingându-se astfel dezideratul interpretării şi aplicării unitare a legii.”, consideră avocatul Piperea.

Şi Volksbank a câştigat un proces cu clienţii

Avocaţii de la Ţuca Zbârcea şi Asociaţii au convins un complet al instanţei supreme să respingă cererea a doi clienţi Volksbank ce solicitau constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind comisionul de risc. Mii de clienţi ai Volksbank câştigaseră anterior procese pe speţe similare. Printr-o decizie irevocabilă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea prin care doi clienţi ai Volksbank România au solicitat în justiţie constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind perceperea comisionului de risc dintr-un contract de credit.  Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, determină modificarea în totalitate a hotărârilor pronunţate anterior de instanţele inferioare în cazul a doi clienţi ai Volksbank România. Clienţii au cerut instanţei constatarea caracterului abuziv al unor clauze cuprinse în convenţiile de credit. Clauzele în discuţie se referă, în principal la comisioane practicate de bancă, în speţă comisionul de risc. O echipă de avocaţi Ţuca Zbârcea & Asociaţii condusă de Ionuţ Şerban a asigurat reprezentarea Volksbank România în redactarea şi susţinerea cererii de recurs, atât în faţa instanţei de recurs (ÎCCJ), cât şi în faţa instanţei de apel (Curtea de Apel Iaşi).

Ce crede avocatul grupului de clienţi


Piperea apreciază însă că pocesul câştigat definitive şi irevocabil  de bancă nu are o însemnătate aatât de mare. “Referitor la  recenta soluţie pronunţată de ICCJ, aparent contradictorie, menţionăm că, datele speţei şi argumentaţia sunt diferite, ceea ce demonstrează că decizia respectivă nu poate influenţa soluţiile din alte procese. De altfel, chiar dacă speţele ar fi identice, decizia pronunţată in dosarul 5093/99/2011 de ICCJ nu poate constitui un reper pentru soluţiile ulterioare ale instanţelor de judecată, întrucât însăşi această decizie desconsideră sutele de hotărâri judecătoreşti irevocabile prin care clienţii acestei bănci au avut câştig de cauză cu privire la constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind perceperea comisionului de risc şi modificarea unilaterală a dobânzii.”, mai spune Piperea.