Dacă în 2016 Donald Trump, primul preşedinte american provenit în exclusivitate din sectorul privat, ocupa locul 156 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din SUA, în acest an el împarte poziţia 248 cu co-fondatorul şi directorul Snap, Evan Spiegel, care la 27 de ani este şi cel mai tânăr miliardar din topul Forbes

Revista Forbes a dat vina pentru scăderea averii lui Donald Trump pe condiţiile dificile de pe piaţa imobiliară din New York, la care se adaugă un acord costisitor pentru a pune capăt proceselor prin care Universitatea Trump este acuzată că i-a înşelat pe studenţi precum şi campaniei prezidenţiale costisitoare.

La nivel general însă, cea de a 36-a ediţie anuală a clasamentului celor mai bogaţi americani publicată de Forbes arată că averea combinată a celor mai bogaţi 400 de americani a atins nivelul record de 2.700 miliarde de dolari, în creştere faţă de 2.400 miliarde de dolari în 2016, iar averea necesară pentru a intra în acest club exclusivist a atins nivelul record de două miliarde de dolari. 

Forbes estimează că sunt 169 de miliardari americani prea ”săraci” pentru a fi incluşi în clasamentul celor mai bogaţi 400 de americani, care include în acest an 22 de nume noi, inclusiv co-fondatorul şi directorul Netflix, Reed Hastings. De asemenea, averea netă a unui membru Forbes 400 a atins nivelul record de 6,7 miliarde de dolari, faţă de şase miliarde de dolari anul trecut. 

”Cei mai bogaţi americani sunt mai bogaţi ca niciodată. Averea minimă necesară pentru a intra pe lista Forbes a celor mai bogaţi 400 de americani este acum una record de două miliarde de dolari”, au apreciat editorii şefi de la Forbes Media, Luisa Kroll şi Kerry Dolan. 

Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, ocupă prima poziţie a Forbes 400 pentru al 24-lea an consecutiv graţie unei averi de 89 miliarde de dolari, urmat de fondatorul şi directorul Amazon, Jeff Bezos, cu o avere de 81,5 miliarde de dolari, şi Warren Buffett cu o avere de 78 de miliarde de dolari. Pe locurile următoare se situează inventatorul Facebook, Mark Zuckerberg şi fondatorul Oracle, Larry Ellisson. 

Forbes subliniază că Mark Zuckerberg este miliardarul a cărui avere a crescut cel mai mult comparativ cu anul trecut, cu un salt de 15,5 miliarde de dolari, până la 71 de miliarde de dolari, ceea ce îi oferă locul patru în topul celor mai bogaţi americani. În schimb, este pentru prima dată după 2007 când Larry Ellisson nu mai este unul din primii trei cei mai bogaţi americani, chiar dacă averea sa a crescut cu 1,8 miliarde de dolari, până la 49,3 miliarde de dolari. 

În total, doar 50 de femei se numără printre cei mai bogaţi 400 de americani dar niciuna nu se situează pe primele zece poziţii. Alice Walton, fiica fondatorului lanţului de magazine Wal-Mart, Sam Walton, se situează pe locul 13 cu o avere de 38,2 miliarde de dolari.

AGERPRES