Expertul contabil reprezintă cureaua de transmisie între mediul de afaceri și organele statului. „Verdictul” îi aparține președintelui CECCAR București, Aurel Andrei, care susține însă că, pentru a putea realiza acest rol critic în economie, expertul contabil trebuie să beneficieze de independență

„Ziua Națională a Contabilului Român este un eveniment istoric în fiecare an al existenței CECCAR. Având în vedere că avem deja 102 ani de existență a acestui organism profesional, consider că elementul său de bază este reprezentat de independența expertului contabil.

Independența este condiția esențială pentru ca expertul contabil să își poată aduce aportul prin profesia sa și să își atingă astfel menirea. Având această independență la bază, expertul contabil poate să răspundă actului de justiție, dar poate fi și un element activ al acestuia, acționând ca expert judiciar desemnat sau parte în cauzele instrumentate”, ne-a declarat președintele CECCAR București, cea mai mare filială a organismului consultativ, cu 12.500 de membri.

O zi dedicată aprecierii activității experților contabili

În cadrul ZNCR 2023, ediție desfășurată anul acesta sub sloganul „Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună”, au luat cuvântul reprezentanții principalilor parteneri instituționali ai CECCAR.

Printre aceștia s-au numărat Cancelaria primului ministru, Comisia de buget finanțe a Camerei Deputaților, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, Corpul de control al primului ministru, Direcția Națională Anticorupție, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și Oficiul Național al Registrului Comerțului. Acestora li s-au alăturat și reprezentanți ai mediului de afaceri, ca de exemplu Asociația Patronatelor din Construcții, dar și ai mediului universitar, reprezentat de Academia de Studii Economice București.

„Ziua Națională a Contabilului Român este un moment de sărbătoare, în care apreciem activitatea experților contabili pentru rolul determinant pe care îl au în lumea afacerilor și în economia națională. De aceea folosim date de 13 septembrie, ziua când ne-am născut ca profesie reglementată, să discutăm despre noi, despre partenerii noștri, despre profesie, despre provocări și despre ceea ce ne oferă viitorul.

Dar și despre ceea ce putem face în interesul membrilor, a partenerilor noștri instituționali și din mediul de afaceri. Am avut invitați din cadrul principalelor instituții și autorități din România, care au avut cuvinte de apreciere pentru profesia contabilă și ceea ce face CECCAR, organismul profesional care o gestionează. Acest lucru exprimă buna colaborare pe care am avut-o și vom continua să o avem, cu siguranță, în viitor”, ne-a precizat Robert Șova, vicepreședintele CECAR,

Ca în fiecare ediție, ZNCR a fost și un prilej de celebrare a excelenței profesionale, CECCAR acordând o serie de distincții membrilor și societăților nominalizate în Topul național pe 2023, dar și în Topul filialei București.

„ZNCR reprezintă însă și un prilej anual de bilanț, în care putem analiza și trage concluzii despre ce a fost bun și ce putem dezvolta mai departe. Anul acesta, discuțiile au fost axate pe schimbările introduse de dezvoltarea tehnologică accelerată. De exemplu, lumea este îngrijorată de apariția Inteligenței Artificiale, însă răspunsul nostru este foarte clar – nu ne putem lupta cu ea, ci trebuie să învățăm să o folosim.

Adaptabilitatea este condiția esențială și trebuie să învățăm să ne folosim de toate noile tehnologii, inclusiv de Inteligența Artificială, pentru a ne putea desfășura activitatea noastră în condiții adaptate cerințelor actuale, dar și respectării cerințelor legale”, a subliniat președintele CECCAR București Aurel Andrei.

Dezvoltarea contabilității criminalistice în România

ZNCR reprezintă un prilej de a aduce în prim-plan și oportunitățile de dezvoltare ale profesiei contabile în România. Un domeniu nou abordat în acest sens este cel al contabilității criminalistice.

„Contabilitatea criminalistică s-a formalizat ca domeniu al contabilității în Statele Unite ale Americii, prin celebrul caz Al Capone. Acest domeniu, care s-a dezvoltat într-o primă fază cu precădere în lumea anglo-saxonă, nu vine însă doar cu partea de detectare și investigare, ci și cu o componentă foarte importantă de prevenire, care poate furniza valoare adăugată mediului de afaceri. Specialiștii în domeniul contabilității criminalistice pot ajuta companiile să se apere de fraudele care le pot afecta afacerile în mod iremediabil”, ne-a explicat Robert Șova.

Din perspectiva președintelui CECCAR București, contabilitatea criminalistică reprezintă o posibilitate de dezvoltare a capacităților și extinderii mandatului expertului contabil: „La momentul actual, experții contabili, în speță experții contabili judiciari, utilizează multe din elementele contabilității criminalistice. Rămâne doar ca, prin metode specifice domeniului criminalistic, să ne putem extinde aria de activitate.

Pentru aceasta este însă foarte important să avem un cadru legislativ adecvat. Astfel, am putea fi și mai mult de folos societății, pentru că, din postura noastră de experți contabili, noi suntem cei care ne uităm în cifre sau, mai precis, în contextul contabilității criminalistice, în spatele acestora”, a concluzionat Aurel Andrei, președintele CECCAR București.