Comuna de pe malul românesc al Dunării unde cad drone rusești, fără semnal GSM

Comuna Ceatalchioi, de pe malul românesc al Dunării se confruntă cu o problemă legată de lipsa de semnal GSM. Situația este și mai gravă, având în vedere contextul pericolului căderii dronelor ruseşti.

Primarul comunei, Tudor Cernega, a atras atenția asupra deficiențelor. El a precizat și că autoritatea locală nu poate primi mesaje RO-ALERT cu privire la aceste pericole din cauza lipsei de semnal GSM. De asemenea, edilul a subliniat că au fost făcute numeroase demersuri pentru a rezolva problema, însă soluțiile întârzie să apară.

„Degeaba avem adăposturile. Oamenii nu au cum să meargă la ele doar când aud dronele. Sistemul de alarmare e deficitar, aproape zero. Degeaba l-am făcut că nu putem să-i anunţăm. Chiar dacă aş pune sistem de alarmare pe maşină, să merg să sun cu goarna, cu sirena, cu clopotul, nici noi habar nu avem când vin dronele. De mai bine de doi ani e problema asta”, a afirmat primarul comunei Ceatalchioi, potrivit Agerpres.

Numeroasele demersuri pe lângă autorităţile judeţene pentru a rezolva problema, nu au avut însă niciun rezultat.

Unii localnici nu conștientizează pericolul și iau în derâdere adăposturile

Referindu-se la cele două adăposturi construite de militari în satul Plauru pentru protecţia populaţiei, Tudor Cernega a menţionat că acestea sunt folosite în special de persoanele în vârstă. El a punctat că mulți oameni nu conștientizează pe deplin gravitatea situației.

„Unele persoane mai în vârstă care conştientizează pericolul merg în acele adăposturi. Altele mai iau în derâdere, dar acum, cu descoperirea resturilor unei noi drone, lucrurile sunt privite tot mai serios. Dacă la început credeam că au o precizie şi lovesc doar portul Ismail, iată că e a patra care e deja în imediata apropiere a localităţii”, a conchis edilul din Ceatalchioi.

adapost Plauru
Adăpostul de la Plauru. SURSA FOTO: MApN

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, un crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, a fost descoperit joi dimineaţa, într-o zonă cu vegetaţie aflată în apropierea malului drept al braţului Chilia al Dunării, la aproximativ trei kilometri vest de localitatea Plauru.

MApN a luat măsuri de securizare a zonei şi a notificat structurile competente pentru ridicarea probelor şi desfăşurarea investigaţiilor, conform procedurilor.