Dupa trei ani de inovare, cercetare si proiectare, o echipa de specialisti de la Chimcomplex a finalizat si a pus in functiune in anul 2009 o instalatie revolutionara care,  alimentata cu gaze naturale si hidrogen obtinut din surse regenerabile, produce energie electrica si termica necesare in procesele de productie din combinat. Randamentul energetic de peste 90 la suta al acestei instalatii de cogenerare a determinat Chimcomplex sa construiasca in anul 2015 o a doua centrala de acest  tip.

Instalatia Cogenerare II, considerata un varf al tehnologiei la nivel mondial, produce mai multa energie electrica si termica decat consuma intreg orasul Ramnicu Valcea. In urma celor doua investitii, Chimcomplex si-a redus costurile energetice cu 42 la suta si a devenit unul dintre cele mai performante combinate chimice.

Din punct de vedere al impactului asupra mediului, datorita economiilor anuale de gaze naturale generate de proiect, emisiile de CO2 se reduc cu peste 17.800 tone pe an.

“Prima instalatie de cogenerare, o creatie proprie dezvoltata cu un partener din Elvetia, Turbomach, a primit in anul 2010 un premiu de excelenta si un cec de 375.000 de euro pentru instalatia cu cea mai inalta eficienta energetica dintre proiectele finantate in Europa de catre BERD si Fondul European de Eficienta Energetica. In ceea ce priveste Instalatia de Cogenerare 2, pusa in functiune in mai 2015, testele au aratat ca eficienta globala depaseste 91 la suta”, a declarat directorul general al Chimcomplex, Ing. Dumitru Coman.

“Avem cele mai eficiente doua instalatii de cogenerare din Europa si in acelasi timp avem cel mai eficient consumator de energie electrica intr-o instalatie de electroliza cu membrana schimbatoare de ioni de generatia a V-a, conform clasamentului prezentat de cea mai importanta revista de specialitate, editata de Eurochlor”, a declarat presedintele Grupului SCR, Stefan Vuza.