România se confruntă cu o mare problemă atunci când vine vorba de forţa de muncă. Aceasta este resimţită cu preponderenţă în mediul privat, iar Octavian Bădescu, fondator Sameday Courier, identifică mai multe soluţii. Una dintre acestea ar consta în importarea forţei de muncă din alte ţări, alta ar fi repatrierea românilor plecaţi, iar cea mai bună şi mai rapidă soluţie ar fi folosirea forţei de muncă excedentară de la stat. 
„O soluţie foarte rar pusă pe tapet ar putea fi generată din faptul că există un dezechilibru între forţa de muncă din mediul privat şi cea de la stat. Pentru mediul de business şi pentru antreprenori nu există doar o competiţie cu multinaţionalele sau cu firmele din străinătate, acum există o competiţie şi cu statul, care a majorat salariile. România poate profita de această conjuctura economică pentru a căuta să gasească o formulă de reechilibrare a forţei de muncă excedentară din mediul de stat, din zona administrativă sau din zona companiilor de stat unde sunt peste 300.000 de oameni. Pe scurt, avem un surplus de personal în zona de stat şi avem un deficit de personal în sectorul privat, prin urmare această problematică a lipsei forţei de muncă şi a creşterii costurilor salariale în zona privată ar putea fi adresată printr-un parteneriat între sectorul de stat şi cel privat. Este cea mai rapidă şi cea mai bună soluţie pentru rezolvarea forţei de muncă din mediul privat. Alta mai rapidă şi mai eficientă nu există“, a declarat Octavian Bădescu. Antreprenorul consideră că România are nevoie de investiţii străine care aduc bani şi creează locuri de muncă, iar condiţiile pentru ca aceşti investitori să vină sunt simple. Investitorii au nevoie de taxe mici, pentru a obţine un randament investiţional mare, uşurinţa de a intra pe piaţă, adică mai puţină birocraţie şi un viitor sigur. 

O idee pentru prezent și viitor

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor în Guvernul Grindeanu, susţine această idee a transferării oamenilor din mediul de stat în cel privat, însă trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte lipsa personalului calificat.  „Este o abordare mecanică să spunem că putem lua salariaţi din sistemul public şi să îi transferăm în mediul privat. Dacă discutam de spitale private sunt de acord, dacă vorbim de şcoli private e în regulă. Dar dacă ne uitam la sectorul construcţiilor care suferă din lipsă de zidari, zugravi, sudori, betonişti, pentru că aceştia au plecat în Europa şi peste Ocean pentru un câştig mai bun, nu vă putem ajuta cu transfer din sistemul public. „Trebuie să ne uităm la speranţa de câştig salarial din mediul  public. Vor veni de peste Ocean şi din Norvegia sudori atunci când acasă vor putea să câştige nu cât câştigă acolo, ci 30%“, spune Viorel Ştefan. Oficialul guvernamental susţine că în sistemul public serviciile au scăzut în calitate, au dispărut actorii performanţi aşa cum au plecat lucrătorii din sistemul privat. „Noi va trebui să facem împreună eforturile să ne întâlnim în acest demers, în mine veţi avea oricând un partener. Scopul final nu este să plătim mult sau mai puţin, ci ca fiecare cetăţean să beneficieze de servicii publice de calitate“, a afirmat Ştefan. În ceea ce priveşte parteneriatul între privat şi stat şi un eventual program de transferare a angajaţilor Ştefan a declarat: „Sunt suporterul acestei idei, îmi doresc din tot sufletul să se întâmple aşa“.

Un parteneriat între privat şi stat şi un eventual program de transferare a angajaţilor este cea mai rapidă şi cea mai bună soluţie pentru rezolvarea forţei de muncă din mediul privat. Alta mai rapidă şi mai eficientă nu există. Octavian Bădescu, fondator Sameday Courier