Societate industrială bogată, dotată cu tehnologie înaltă, Canada se aseamănă cu SUA în ceea ce priveşte sistemul economic orientat spre piaţă, structura producţiei şi nivelul ridicat de trai.

Canada este cel mai important furnizor extern de energie, inclusiv petrol, gaz, uraniu şi energie electrică, al SUA. Mulţumită considerabilelor resurse naturale, forţei de muncă înalt calificate şi infrastructurii moderne de care dispune, Canada s-a bucurat de o solidă creştere economică din 1993 până în 2007. Afectată de criza economică globală, economia canadiană a intrat într-o recesiune puternică în ultimele luni ale anului 2008, Ottawa anunţând, în 2009, primul său deficit după 12 ani consecutivi de excedent bugetar. Principalele bănci canadiene au reuşit să traverseze criza financiară din perioada 2008 – 2009, de o manieră care le-a permis să intre apoi în categoria celor mai puternice instituţii de acest fel din lume, graţie tradiţiei practicilor prudente de creditare, proprie sectorului financiar, şi unei puternice capitalizări.

Canada se situează pe locul al doilea între ţările membre ale G7, după SUA, din punctul de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor (42.734 dolari).

Românii în Canada

De la 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada doar pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA). De la 1 decembrie 2017, se vo elimina completa a vizelor pentru cetăţenii români.

Numărul cetăţenilor canadieni şi al rezidenţilor permanenţi originari din România se ridică la 204.625, conform ultimelor date anunțate de către autoritățile canadiene. Având în vedere limitele metodologice ale ultimului recensământ (2011), (participare pe baze voluntare la exerciţiul în cauză, nefolosire a serviciilor unor recenzori de teren) este posibil ca numărul originarilor din România şi al celor care deţin cetăţenia română să fie cu 10 – 15% mai mare decât în statisticile canadiene.

Distribuţia geografică pe provincii relevă faptul că majoritatea originarilor din România s-au stabilit în Ontario (41,59%) şi Québec (20,33%), datorită dezvoltării economice a celei dintâi, respectiv facilităţilor oferite imigranţilor francofoni de către cea de-a doua. În concordanţă cu tendinţa generală aferentă fenomenului imigraţiei în Canada, şi noii veniţi din România, în ultimii douăzeci de ani, au ales să se aşeze, în proporţie de aproape jumătate, asemenea predecesorilor lor, în provincia Ontario.

Cooperare economică

La 30 septembrie 2016, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a fost de 114,73 milioane de euro. Valoarea exporturilor românești în Canada se ridica la nivelul de 65,68 milioane de euro, în creștere cu 14,36% față de aceeași perioadă a anului 2015. Valoarea importurilor se ridica la nivelul de 49,05 milioane de euro, în creștere cu 51,80% față de aceeași perioadă a anului 2015.

Canada se află pe locul 29 în topul investitorilor străini în România din punct de vedere al capitalului social subscris.

CIFRE

Forţa de muncă:18.680.000 persoane, repartizate după ocupaţie astfel: agricultură – 2%; industria manufacturieră – 13%; construcţii – 6%; servicii – 76%; alte domenii – 3%

Rata şomajului:6,9%

Rata inflaţiei:2%

Producţia de energie: Locul al 6-lea în lume. Producţia de energie contribuie cu 6,7% la formarea PIB. Exporturile de energie reprezintă 25% din exporturile totale ale Canadei. 57% din energia produsă în Canada provine din hidrocentrale, 18%, din centrale pe cărbune, 15%, din centrale nucleare, 8%, din centrale pe petrol şi gaze naturale, iar restul, din surse regenerabile – în principal, din centrale eoliene.

Producţia de petrol: locul al 6-lea în lume.

Exporturi de petrol: locul al 10-lea în lume.

Rezerve de petrol: locul al 3-lea în lume (după Arabia Saudită şi Venezuela).

Producţia de gaze naturale: locul al 4-lea în lume.

Exporturi de gaze naturale: locul al 5-lea în lume.

Rezerve de gaze naturale: locul al 21-lea în lume.

Producţia de uraniu: locul al 2-lea în lume.

Producţia de hidroenergie: locul al 3-lea în lume.