Controlul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) a scos la iveală mai multe „deficiențe” ale celor 300 de firme verificate. Doar 19 dintre acestea au avut un comportament fiscal adecvat.

Mai important chiar, oficialii din Ministerul Finanțelor avertizează cumpărătorii de mașini de ocazie care sunt atrași de „chilipiruri” că „demonstrarea unei înțelegeri între aceștia și persoanele de la care cumpãrã autoturismul pentru evitarea/diminuarea obligației de platã a TVA va avea ca efect stabiliea unor sume suplimentare în sarcina lor. Șii chiar acuzarea de evaziune fiscalã”.

Pe scurt, rezultatele preliminarii ale „Operațiunii Xenon” arată că 67 societãți (cca 30%) nu au fost gãsite funcționând la sediul social declarat, fiind inițiate procedurile legale, inclusiv privind inactivarea fiscalã a acesora. La alte 25 de societãți, acțiunile de verificare continuă din cauza absenței administratorilor, refacerea evidenței contabile sau necesitatea unor alte verificãri suplimentare.

Principala deficiențã constatatã la restul societãților a fost aplicarea eronatã a regimul marjei de TVA la vânzarea cãtre clienții persoane fizice, fapt care a produs prejudicii (pentru perioada aprilie – iunie 2016) calculate doar pânã în acest moment de 131 milioane de lei. Dintre acestea, 76 milioane de lei sunt prejudicii aferente actelor de sesizare penalã, iar 55 de milioane de lei reprezintã prejudicii provenind din TVA și impozit pe profit estimate suplimentar, în cazul acestora fiind sesizatã Inspecția Fiscalã. 

Conform DGAF „comerțul tradițional a suferit multe modificãri, clientul final comandând autovehiculul dorit prin intermediul persoanelor care se ocupã de ”adusul mașinii la comandã”, fapt ușor demonstrabil prin plãțile efectuate în contul acesteia din urmã. Beneficiul este cã nu va plãti TVA, prețul real fiind astfel diminuat. Factura pe care o primește conține TVA românesc pe marjã,  mai mic uneori decât costul unei spãlãri a autovehicului, în loc sã fie calculat la întreaga valoare a mașinii, așa cum prevede legea”.