În cadrul noii campanii pentru inocularea bunelor maniere au fost stipulate 10 interdicţii, incluse în Legea privind stimularea unui comportament civilizat. Astfel, se interzice fumatul şi scuipatul în locuri publice, aruncarea de hârtii pe jos sau a gumei de mestecat folosite. Se interzice aruncarea de gunoi sau incendierea lui în locuri neamenajate în acest scop, distrugerea toaletelor publice. De asemenea, proprietarii de câini nu au voie să lase necurăţat pe stradă după tovarăşii lor patrupezi.

Lista de interdicţii a fost elaborată după desfăşurarea unui sondaj de opinie în rândul rezidenţilor şi străinilor cu privire la cele mai neplăcute obiceiuri din comportamentul locuitorilor oraşului. Acum, însă, mulţi regretă faptul că printre interdicţii nu figurează şi un punct care să le interzică inclusiv copiilor să-şi facă nevoile în plină stradă, potrivit La Stampa.

Amenzile, care vor începe de la echivalentul a 26 de euro şi vor ajunge la 1.500, vor fi aplicate de cele mai ‘odioase’ forţe de asigurare a ordinii publice din China: ‘chengguan’. Este vorba despre formaţiuni paramilitare, care acţionează samavolnic şi de multe ori aplică amenzi în mod neîntemeiat. Pentru cei care nu pot să le achite, sunt prevăzute munci ‘utile social’, care se pot prelungi oricât, în funcţie de decizia chengguan.

Drept exemplu a fost luat Singapore, însă dacă Singapore este destul de autoritar pentru a impune dictatul puterii, China este populată cu oameni ceva mai iubitori de libertate, care nu văd nimic rău în a comite mici abateri de la regulă.
Sursa: Agerpres