Campionul absolut al câştigurilor din luna ianuarie
este fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad, a cărui avere a sporit cu nu mai puţin de 6,5 miliarde dolari în luna ianuarie, potrivit Bloomberg. Kamprad, al cărui imperiu din industria mobilei are mare succes şi în România, a ajuns la finele primei luni din an la o avere de 49,4 miliarde dolari, în creştere cu 15,2% faţă de nivelul din decembrie. Fondatorul IKEA este în prezent al cincilea cel mai bogat om din lume.
La o distanţă considerabilă, dar beneficiind de o creştere procentuală de excepţie, s-a situat Karl Albrecht, unul din moştenitorii lanţului de magazine Aldi. Averea totală a acestuia a sporit cu 4,4 miliarde dolari, până la 27,6 miliarde dolari, el consemnând o creştere procentuală de 18,9% faţă de sfârşitul lui 2012, a doua cea mai mare printre primii 100 cei mai bogaţi oameni de pe pământ. Graţie avansului puternic, Karl Albrecht a sărit 4 locuri în topul magnaţilor lumii, până pe 17.
Podiumul câştigurilor din ianuarie a fost încheiat de cel supranumit Oracolul din Omaha, Warren Buffett, a cărui avere s-a umflat cu 4,2 miliarde dolari, pe fondul pariurilor, deschise în ultimii ani de miliardar, care în cele din urmă s-au dovedit câştigătoare. Buffett a ajuns la o avere de 52 miliarde de dolari, a patra cea mai mare din lume, în creştere cu 8,7% faţă de sfârşitul de an.

Următoarele două locuri din punct de vedere al câştigurilor a fost ocupat de fraţii Kock, Charles şi David, amândoi cu un avans de 4 miliarde dolari fiecare, până la un nivel de 44,9 miliarde dolari. Cei doi deţin Koch Industries, una din cele mai mari companii închise din lume, cu afaceri în domeniul rafinăriei, ţevilor petroliere, tranzacţionării de mărfuri, industriei hârtiei etc.

O creştere impresionantă a averii s-a consemnat şi în cazul lui Sheldon Adelson, proprietarul Las Vegas Sands, cea mai mare companie din lume cu afaceri în industria cazinourilor. Averea lui Adelson a avansat cu 3,9 miliarde dolari în ianuarie, până la 26,6 miliarde dolari, cu 17,2% peste nivelul din decembrie.


În ceea ce îi priveşte pe primii cei doi mai bogaţi oameni ai planetei, Carlos Slim şi Bill Gates, aceştia au câştigat în ianuarie 3,1 miliarde dolari, respectiv 2,7 miliarde dolari. Slim a ajuns la o avere de 78,3 miliarde dolari, iar fondatorul Microsoft la 65,5 miliarde dolari.

Dintre primii 100 de magnaţi ai lumii, cel mai rapid a crescut averea thailandezului Charoen Sirivadhanabhakdi, patronul Thai Beverage, cea mare companie thailandeză de îmbuteliere şi distilerie. Averea lui Sirivadhanabhakdi s-a umflat cu 26% sau 2,3 miliarde dolari, până la 11 miliarde dolari, ceea ce i-a permis accesul în premieră în top 100, pe locul 99.

De o creştere importantă a averii s-a bucurat şi
fondatorul şi CEO al Facebook, Mark Zuckerberg. Rezultatele bune raportate de cea mai mare reţea de socializare online din lume au adus lui Zuckerberg o avere cu 16,2% mai mare sau 2 miliarde de dolari, până la 14,3 miliarde dolari, locul 62 în lume.