Utilizatorii de telefoane mobile se pot astepta ca, vara viitoare, în UE, să plătească mult mai putin pentru trimiterea mesajelor text (SMS) din străinătate.

Comisia Europeană a propus astăzi reducerea cu 60% a tarifelor la mesajele text în roaming, începând cu 1 iulie 2009. Cetătenii statelor UE care călătoresc în alte state din Uniune ar trebui să nu plătească mai mult de 0,11 EUR per SMS, comparativ cu tariful mediu actual în UE de 0,29 EUR.

De asemenea, Comisia doreste o mai mare transparentă în ceea ce priveste serviciile care permit navigarea pe net si descărcarea de date pe telefonul mobil în străinătate: utilizatorii obisnuiti acasă cu servicii de date mai ieftine ar trebui să se bucure de mai multă protectie împotriva asa-numitului „soc al facturii” pentru serviciile de roaming, care îi pot costa chiar si câteva mii de euro.

Propunerile Comisiei vor fi transmise Parlamentului European si Consiliului care trebuie să îsi dea acordul înainte de adoptarea legislatiei. Operatorii din UE au redus deja cu 60% tarifele pentru apelurile efectuate si primite în roaming (serviciile de voce în roaming), încă din vara anului 2007.

Cetătenii UE au trimis în 2007 2,5 miliarde de SMS-uri, echivalentul a 800 de milioane EUR. Cei mai numerosi adepti ai comunicării prin SMS sunt tinerii: 38% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 si 24 de ani trimit numai mesaje text atunci când călătoresc în străinătate.

Sursa: Comisia Europeană