Această platformă oferă companiilor o imagine de ansamblu asupra diferitelor tipuri de acorduri comerciale existente între UE și alte țări din lume, incluzând  informații detaliate despre prevederile acestora pentru bunuri și servicii, precum și particularitățile diferitelor piețe.

Totodată, Access2Markets pune la dispoziția antreprenorilor două instrumente inovative: ROSA – mecanismul de autoevaluare a regulilor de origine pentru diverse piețe și Asistentul meu pentru comerț, care oferă informații utile pentru valorificarea pe deplin a rețelei de acorduri comerciale a UE.

„Ținând cont de faptul că aproximativ 75,6% din comerțul României se face la nivel intracomunitar și circa 7100 de IMM-uri românești exportă în afara UE, potențialul pentru creșterea numărului de companii exportatoare și a valorii exporturilor este mult mai mare pentru România. Acest lucru poate fi fructificat prin valorificarea de către companii a acordurilor de liber schimb încheiate de UE cu state terțe, care le ajută să devină mai competitive pe piețele respective în comparație cu alte firme non-UE.” susține președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

Portalul Access2Markets a fost lansat de către Comisia Europeană, în toamna anului 2020, cu scopul de a ajuta IMM-urile să beneficieze de pe urma acordurilor comerciale ale UE, oferind informații practice despre comerțul online, condițiile de import sau export pentru produse și servicii, taxe, norme și impozite aplicabile în statele UE și în peste alte 120 de piețe din întreaga lume.

 Documentul de informare al CCIR privind „Importanța portalului Access2Markets în internaționalizarea companiilor și valorificarea acordurilor comerciale ale UE cu state terțe” poate fi consultat prin accesarea acestui link.