Colonelul Andrei Banu, unul dintre cei mai apreciați criminaliști din țară susține că România se află în mare pericol după asasinatul de la Arad. Mai exact, acesta el susține că acest tip de metodă de a ucide o persoană ar putea să se propage în mai multe medii infracționale, dar și în rândul persoanelor care suferă de tulburări psihice.

Totodată, colonelul susține că există riscul ca în urma crimei să apară sindromul Horațiu, cel de propagare al minciunilor și a informațiilor false, având menirea de a manipula.

El a mai adăugat că în acest mot „tot felul de bandiți și de dezaxați”, pot urma un astfel de exemplu, în condițiile în care, dacă acest caz nu va fi rezolvat, ar putea fi considerat un ”îndemn pentru alții să facă așa ceva”.

„Nu trebuie sa existe informatii legate de sistemele explozive, de unde sunt, de care sunt, de unde se importa, cum se fac. E o nebunie totala care nu are niciun sens, pentru ca exista riscul aparitiei sindromului Horatiu, de propagare a minciunilor, a informatiilor false, de manipulari, modul acesta de operare se propaga, pericolul mare acesta este, tot felul de banditi, de dezaxati care vad treaba asta pot imita. Este practic ca un indemn pentru altii sa faca asa ceva”, susține colonelul Andrei Banu, pentru ziare.com.

În același timp, criminalistul susține că odată cu trecerea timpului, șansele de rezolvare ale cazului scad din ce în ce mai mult, iar în câteva luni, procentul șanselor va scădea semnificativ.

Criminalistul sustine ca cel mai important este ca acest caz sa fie rezolvat cat mai repede posibil.

„Cu cat trece timpul cu atat sansele de rezolvare scad, la doua, trei luni distanta deja ajungi la 40 la suta sanse sa gasesti autorul”, este de parere criminalistul.

Cazul de la Arad nu este un act terorist

Totodată, Andrei Banu mai susține că explozia de la Arad nu este un act terorist ci doar un omor cu premeditare, iar criminalul a ales explozia pentru a transmite un mesaj unei persoane care l-ar putea decoda.

„De ce a ales explozia ca mod de operare? Este un mesaj transmis cuiva anume care il poate decoda. Oricine se ridica impotriva lor poate sa pateasca asa ceva”, apreciază colonelul Banu.

El a mai adăugat că modul în care au acționat autorii exploziei demonstrează faptul că au un curaj ieșit din comun și sunt bine pregătiți. Aceștia au avut grijă să nu existe victime colaterale, să nu fie produse pagume adiacente, dar totuși explozia să se petreacă într-un spațiu extrem de public.

În ceea ce privește posibilul mesaj al exploziei, colonelul susține că asasinul este un om organizat și extrem de precis.

„Avem de-a face cu un tip de criminal organizat, omul care si-a premeditat foarte bine aceasta activitate, fie ca vorbim de executant sau de cel care a organizat, extrem de precis. Un act premeditat foarte bine calculat. Puteau transmite un astfel de mesaj, pot avea un asemenea mod de operare doar anumite persoane din anumite medii”, spune colonelul Banu.

El a adăugat că nu este exclusă varianta ca cel care a comis crima să fie un personaj care a avut legături cu armata, dar și cu alte instituții care lucrează cu explozibil.

Colonelul Andrei Banu susține că în România nu există atât de mulți asasini plătiți, deci este posibil ca autorul crimei să fi veni chiar din străinătate. El a adăugat că acest caz este unul destul de ușor de rezolvat.

„Daca este de afara, trebuie sa fie arvunit, ca noi nu prea avem criminali platiti, mercenari din acestia. E o pista care trebuie luata in considerare, fara indoiala, dar pana la urma o sa vedeti ca este un caz destul de usor de ajuns la autor, fara teroristi, asasini platiti. Asa simt eu”, apreciaza colonelul Banu.

Ioan Crișan putea fi salvat?

În ceea ce privește o posibilă salvare a omului de afaceri Ioan Crișan, Andrei Banu susține că în acest caz nu se poate vorbi despre prevenție, în condițiile în care acesta nu a depus nicio reclamație sau plângere la poliție.

Potrivit acestuia, dacă omul de afaceri ar fi mers la poliție, dacă se temea că este urmărit, acesta ar fi putut fi salvat. Totuși, acesta era descris ca fiiind o persoană retrasă, fără să atragă atenția unui anturaj periculos.

„Daca victima a mers la politie sa reclame ceva, daca el facea ceva notoriu, facea reclamatii peste tot, daca se temea ca este urmarit, ca va fi eliminat se putea face ceva preventiv, ori tacerea a fost unanima, cel putin din datele pe care le avem pana acum”, apreciază colonelul Andrei Banu.

Amintim faptul că în dimineața de sâmbătă, afaceristul Ioan Crisan din Arad a fost ucis după ce mașina sa a explodat. În cursul zilei de marți, anchetatorii au facut o serie de verificări în locuinta victimei, sigilată încă din ziua crimei, unde caută indicii care sa-i duca spre autori.