Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) aruncă vina cu privire la azilele groazei de la o formațiune politică la alta. Ultima astfel de discuție în contradictoriu a avut loc chiar în direct, la Antena 3.

Discuțiile au început după ce președintele Klaus Iohannis a declarat că demisiile miniștrilor proveniți din PSD au fost de ajuns în acest caz, apărând-o, astfel, pe Raluca Turcan, ministrul liberal de la Cultură.

„Când dl Budăi, nefiind în culpă directă, era somat să-și dea demisia de onoare, în prim-planul acestor solicitări erau colegi și de la PNL. Mergând pe firul istoriei în jos, și dna Turcan pe poziția de ministru al Muncii de atunci s-a încărcat cu o asemenea responsabilitate.

Nu este o luptă, mi-aș dori să se termine cât mai repede, dar nu putem să nu spunem că ce a fost valabil pt dl Budăi și dna Firea pentru altcineva într-o poziție relativ similară nu este valid.

Nu știu dacă dl Iohannnis dă semnale la nivelul partidelor politice și Guvernului neapărat, îl respect și îi respect funcția pe care o poartă, dar aici intervine o chestiune simplă, cereți demisii dar aplicați ceea ce cereți și când vă vine rândul. Repet, nu este personal, este o chestiune de principiu”, spune purtătorul de cuvânt al social-democraților, Lucian Romanșcanu.

Nu există motive pentru o eventuală demisie a Ralucăi Turcan

Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, spune că nu există niciun motiv pentru care ministrul Culturii, Raluca Turcan, să demisioneze din funcție.

„Nu există niciun motiv ca dna Turcan să-și încheie activitatea pentru că nu are legătură cu niciunul dintre abuzurile semnalate în acele aziluri. Vina se stabilește cu date, cu probe, cu responsabilități, vina nu se împarte așa, după cote politice, la toata lumea și nici nu trebuie în mod obligatoriu să existe o simetrie politică dacă există responsabili într-o anumită zonă.

PNL nu are niciun fel de responsabilitate în acest caz și nici nu le-am impus noi colegilor din PSD o anumită decizie legată de activitatea, responsabilitățile sau conduita propriilor miniștri.

Așa că hai să fim foarte sinceri, nu putem să punem semnul egal între o banală autorizație în vederea demarării activității sociale într-o clădire, ce a semnat dna Turcan, tot ce s-a întâmplat acolo a fost ulterior începerii activității și nu a coincis cu mandatul dnei Turcan. Nu există simetrie și reciprocitate în vină”, spune acesta.

Toți cei vinovați trebuie să plătească

Purtătorul de cuvânt al social-democraților spune că toți cei se fac vinovați pentru această situație trebuie să plătească.

„Este o cerere pe care dl premier a făcut-o general către toți cei care au responsabilități și există președinte CJ Ilfov, primar Sector 1, primar Timișoara, cine vreți și cine nu vreți, din azilele controlate au fost vreo 20 de azile în Giurgiu unde președinte de CJ este tot dintr-un partid susținut de dl Stroe, toți acești oameni trebuie să ia o decizie și politică.

Eu vreau să plătească toți cei vinovați și întâmplător între cei care pot avea urmă de responsabilitate, este un ghinion, este o întâmplare nefericită, se află și colegi din PNL. Nu este un război, nu este o răzbunare, nu este o chestiune de reciprocitate sau de răspundere la paușal”, a mai spus acesta.