Vreti sa va cumparati o casa? Anul acesta este chiar indicat! Cel puţin asta sustin specialistii din domeniu. Potrivit acestora, in anumite zone, cum ar fi cele centrale, preturile la case ar putea sa revina sau chiar sa treaca de nivelul inregistrat in perioada de varf (sfarsitul anului 2007 – prima jumatate a lui 2008).

Sorin Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), sustine ca, in prezent, piata imobiliara este blocata, intrucat nu sunt tranzactii.  “Chiar daca preturile de ofertare la case sunt mai mici, nu se fac tranzactii si nu putem sa definim piata prin aceste oferte. Pretul de ofertare va continua sa scada anul acesta, dar in momentul in care piata se va debloca, preturile vor incepe din nou sa creasca”, a spus el. “Piata imobiliara se va debloca in cazul in care se va debloca piata financiara (normele de creditare) si se va schimba atitudinea cumparatorului putin dispus la risc care asteapta ca preturile sa mai scada”, a explicat Sorin Zamfir.  

Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), este de parere ca pretul la apartamentele vechi va mai scadea. Si pretul la apartamentele din zonele de la periferie va scadea, proportional cu calitatea imobilului. „Preturile vor continua sa scada pana la jumatatea anului 2009”, a adaugat aceasta.

 

 

Ea a mai spus ca, in zonele semicentrale si cele de cartier, achizitia se baza foarte mult pe creditul ipotecar si pe aceste segmente au fost inghetate tranzactiile datorita scaderii preturilor, situatiei creditelor ipotecare si a evolutiei cursului valutar. „Pe acest segment s-au inregistrat scaderi mai mari, in jur de 25%”, sustine Ruxandra Cleciu.

Ruxandra Cleciu mai spune ca, in zonele foarte bune ale cartierelor, fie n-au mai fost tranzactii pentru ca proprietrii si-au retras locuintele de la vanzare, iar daca au fost s-au desfasurat la preturi similare celor din 2008. 

Nu acelasi lucru se intampla in zonele centrale. „Pe segmentul cladirilor centrale media de negociere la pret a fost de 10% la nivelul anului 2008, iar aceasta tendinta de negociere exista”, a mai spus ea.

„Intresul cumparatorilor fata de zonele bune din Bucuresti exista in continuare…Potrivit studiilor noastre doar jumatate din acesti cumparatori utilizau creditul ipotecar, restul isi bazau achizitia pe cash. Practic aceasta evolutie a creditului a influentat doar jumatate din baza de cumparatori”, a explicat Cleciu.

 

Cand sa-mi cumpar o casa ?

„Ca si cumparator  pe masura ce astept, voi avea acces din ce in ce la mai putine oferte. In mod sigur este o perioada buna sa achizitionezi in primul semestru al lui 2009”, a explicat Ruxandra Cleciu.

„Dezvoltatorii vor trebui sa mai astepte, intrucat ei achizitioneaza terenuri. In mod sigur anul 2009 nu va fi unul de relansare a terenurilor”, a adaugat ea.

Va reveni piata la preturile astronomice din perioada de varf?

“Piata imobiliara in ansamblu nu va reveni la preturile astronomice de la sfarsitul anului 2007 – prima jumatate a lui 2008, insa,în anumite zone, cum ar fi cele centrale, preturile vor creste peste valoarea pe care o inregistrau in perioada de varf – sfarsitul lui 2007- prima jumatate a anului 2008”, a spus Sorin Zamfir.

Potrivit acestuia, toate segmentele vor inregistra un trend ascendent, dar nu vor atinge valoarea inregistrata in perioada de varf a pretului caselor.  “Este posibil ca Romania sa aiba o piata imobiliara stabila in a doua jumatate a anului 2010”, a mai spus el.

„E posibil ca pretul sa se stabilizeze undeva la jumatatea anului 2009… Eu cred ca abia in 2010 vom putea vorbi de un an al relansarii pe piata imobiliara”, sustine şi Ruxandra Cleciu.

 

Piata terenurilor in 2009

„Terenurile au fost prima categorie afectata de blocaj. Terenurile ajunsesera la niste preturi incredibil de mari si prin prisma unor coeficienti de utilizare exagerati. Practic anumite terenuri nu se mai vindeau la metru patrat de teren , ci se vindeau la metru patrat de cladire care urma a fi construita”, a explicat Ruxandra Cleciu.

„Terenurile vor fi cele care se vor opri ultimele din scadere pentru ca isi vor fixa pretul corect in momentul in care utilizatorul terenului va sti cat poate sa plateasca pe el in functie de cat poate sa vanda produsul pe care-l va construi”, a mai spus ea.