Pictat în 1941, tabloul de mici dimensiuni (22,5 cm x 30,3 cm), intitulat ‘Maşină de cusut cu umbrele într-un peisaj suprarealist’ (ulei şi guaşe), a fost adjudecat de un colecţionar european cu 2 milioane de euro, fiind estimat între 1,6 milioane şi 2 milioane de euro, potrivit casei de licitaţii Artcurial.

Tabloul a fost realizat de Dali în timpul şederii sale în Statele Unite pentru filmul ‘Moontide’ (1942) de Fritz Lang. În urma unei neînţelegeri între Fox şi Lang, regizorul a fost înlocuit cu Archie Mayo, iar desenele lui Dali nu au mai fost folosite. Pictorul a reluat colaborarea cu filmul în 1945, cu ‘Spellbound’ al lui Alfred Hitchcock, cu Gregory Peck şi Ingrid Bergman. Salvador Dali a lucrat şi cu Walt Disney la filmul de desene animate ‘Fantasia’ (1940).

Un bust de bronz pictat, realizat tot de Dali, intitulat ‘Femeia-pâine’, creat în 1933, nu s-a vândut. Era estimat între 450.000 şi 600.000 de euro şi face parte dintr-o serie de opt exemplare, dintre care unul este expus în cadrul marii retrospective consacrate pictorului la Centrul Pompidou din Paris (până pe 25 martie).
Sursa: Agerpres