Cât de sănătos este, de fapt, un aliment consumat de foarte mulți români? Studiu

Grupul de consum Which? a realizat recent un studiu asupra batoanelor cu cereale, punctând că acestea nu sunt, de fapt, o gustare sănătoasă.

Cât de sănătos este, de fapt, un aliment consumat de foarte mulți români? Studiu

Studiul respectiv a fost efectuat pe 30 de batoane de cereale diferite, iar rezultatul a fost că doar unul dintre acestea nu avea un conţinut ridicat de zahăr. Mai mult, cel puțin jumătate dintre batoanele verificate aveau peste 30% zahăr.

De exemplu, batonul Nutri-Grain Elevenses conţinea aproape patru linguriţe de zahăr,  mai mult decât o doză mică de Coca Cola și peste 20% din limita recomandată zilnic. Alte batoane analizate de către grupul de consum s-au dovedit a avea un conţinut ridicat de grăsimi, conform informațiilor transmise de telegraph.co.uk

Batoanele destinate copiilor aveau un conţinut ridicat de grăsimi saturate

Un alt exemplu este batonul Tracker Roasted Nut, care conţinea aproape o treime grăsime. Totodată, cinci din şapte batoane de cereale destinate copiilor aveau un conţinut ridicat de grăsimi saturate.

Grupul Which? a analizat conţinutul nutritiv al batoanelor folosind informaţiile oferite de producător, dar şi un sistem de culori pentru a semnaliza dacă nivelul de grăsimi, sare sau zahăr întrece limita recomandată. Nakd Apple Pie este singurul baton care nu conţine îndulcitori adăugaţi, potrivit sursei menționate.

În acest context, Which? a făcut apel la producători să reducă conţinutul de zahăr şi grăsimi din produsele lor, mai ales în cazul alimentelor destinate copiilor. De asemenea, grupul a cerut aplicarea de controale mai stricte la promovarea produselor.

„Oamenii aleg adesea batoane de cereale în loc de ciocolată sau biscuiţi pentru că le consideră mai sănătoase, dar studiul nostru arată că acest lucru poate fi un mit”, a declarat Richard Lloyd, directorul grupului Which?.

Sursă foto: Dreamstime